پنجشنبه: 1403/01/9

خمس

یكی از تکالیف مالی بر مسلمانان، پرداختن «خمس» است، كه در برخی از چیزها، باید یك‌پنجم آنها را برای مصارف مشخصی به مجتهد شرع جامع‌الشرایط بپردازند.

مسأله382. در هفت چیز، خمس واجب است:

ـ آنچه از منفعت كسب زیاد بیاید.

ـ معدن.

ـ گنج.

ـ غنایم جنگی.

فارسی
دوشنبه / 17 فروردين / 1394

مسأله 1843. خمس را باید دو قسمت كنند؛ یك قسمت آن سهم سادات است، و باید به سید فقیر، یا سید یتیم، یا به سیدی كه در سفر درمانده شده بدهند، و نصف دیگر آن سهم امام است كه در این زمان باید به مجتهد جامع الشرایط بدهند، یا به مصرفی كه او اجازه می‎دهد برسانند، ولی اگر انسان بخواهد سهم امام را به مجتهدی كه از او تقلید نمی‎كند بدهد، در صورتی به او اذن داده می‎شود كه بداند آن مجتهد و مجتهدی كه از او تقلید می‎كند، سهم امام علیه‌السلام را به یك طور مصرف می‎كنند.

فارسی

مسأله 1838. اگر كافر ذمی، زمینی را از مسلمان بخرد، باید خمس آن را از همان زمین یا از مال دیگرش بدهد، و نیز اگر خانه و دكان و مانند این‌ها را از مسلمان بخرد، باید خمس زمین آن را بدهد، و در دادن این خمس، قصد قربت لازم نیست، بلكه حاكم شرع هم كه خمس را از او می‎گیرد، لازم نیست قصد قربت نماید.

مسأله 1839. اگر كافر ذمی، زمینی را كه از مسلمان خریده و خمسش را نداده به مسلمان دیگری بفروشد، باید خریدار، خمس آن را بدهد، و نیز اگر بمیرد و مسلمانی آن زمین را از او ارث ببرد، باید وارث او خمس آن زمین را بدهد.

فارسی

مسأله 1837. اگر مسلمین به امر امام با كفار جنگ كنند، و چیزهایی در جنگ به دست آورند، به آن‌ها غنیمت گفته می‎شود، و مخارجی را كه برای غنیمت مصرف كرده‎اند، مانند مخارج نگهداری و حمل و نقل آن و نیز مقداری را كه امام علیه‌السلام صلاح می‎داند به مصرفی برساند، و چیزهایی كه مخصوص به امام است، باید از غنیمت كنار بگذارند و خمس بقیه آن را بدهند، و آنچه در عصر غیبت در جنگ با كفار به دست می‎آید، نیز بنابر احتیاط همین حكم را دارد.

فارسی

مسأله 1828. اگر به واسطه غواصی، یعنی فرو رفتن در دریا، لؤلؤ و مرجان یا جواهر دیگری بیرون آورند؛ روییدنی باشد یا معدنی، اگر قیمت آن به 18 نخود طلا برسد، باید خمس آن را بدهند؛ چه در یك دفعه آن را از دریا بیرون آورده باشند، یا بنابر احتیاط لازم در چند دفعه، آنچه بیرون آمده از یك جنس باشد، یا از چند جنس، یك نفر آن را بیرون آورده باشد، یا چند نفر، و بنابر احتیاط واجب در اعتبار نصاب، مخارج بیرون‌آوردن آن را كم نكنند، و مخارج را از مجموع برداشت نمایند.

فارسی

مسأله 1822. اگر مال حلال با مال حرام به طوری مخلوط شود كه انسان نتواند آن‌ها را از یكدیگر تشخیص دهد، و صاحب مال حرام و مقدار آن، هیچ‌كدام معلوم نباشد، باید خمس تمام مال را بدهد، و بعد از دادن خمس، بقیه مال حلال می‎شود اگر از جهت دیگر متعلق خمس نشده باشد، و الا واجب است خمس دیگری هم از بقیه مال بدهد، و احتیاط لازم آن است كه این خمس را به مصرف سایر خمس‎ها برساند، لكن به قصد ما فی‌الذمه از خمس یا صدقه.

فارسی

مسأله 1807. اگر از معدن طلا، نقره، سرب، مس، آهن، نفت، ذغال سنگ، فیروزه، عقیق، زاج، نمك و معدن‎های دیگر چیزی به دست آورد، در صورتی كه به مقدار نصاب باشد، باید خمس آن را بدهد.

مسأله 1808. نصاب معدن، 15 مثقال معمولی طلای سكه‎دار است، كه مساوی با بیست مثقال شرعی است، یعنی اگر قیمت چیزی را كه از معدن بیرون آورده به 15 مثقال طلا برسد، باید خمس آن را بدهد، و احتیاط آن است كه مخارجی را كه برای به دست‌آوردن مصرف كرده، در مقام احتساب نصاب كم نكند، و در مقام ادای خمس آنچه را پس از كم‌كردن این مخارج باقی می‎ماند، بدهد.

فارسی

مسأله 1761. هرگاه انسان از تجارت یا صنعت، یا كسب‎های دیگر مالی به دست آورد، اگر چه مثلاً نماز و روزه میتی را به جا آورد و از اجرت آن، مالی تهیه كند، آنچه از مخارج سال خود او و عیالاتش زیاد بیاید، باید خمس یعنی یك پنجم آن را به دستوری كه بعداً گفته می‎شود بدهد.

مسأله 1762. اگر از غیر كسب، مالی به دست آورد، مثلاً چیزی به وصیت به او بدهند یا ببخشند یا هدیه كنند یا جایزه دهند اگر از مخارج سالش زیاد بیاید، خمس آن را هم باید بدهد.

فارسی

مسأله 1760. در هفت چیز خمس واجب می‎شود:

اول ـ منفعت كسب.

دوم ـ معدن.

سوم ـ گنج.

چهارم ـ مال حلال مخلوط به حرام.

پنجم ـ جواهری كه به واسطه غـواصی، یعنی فرورفتن در دریا به دست می‎آید.

ششم ـ غنیمت جنگ.

هفتم ـ زمینی كه كافر ذمی از مسلمان بخرد، و احكام هر كدام از موارد فوق مفصلاً گفته خواهد شد.

فارسی
  1. آیا به سود پولی كه در بانك سپرده گذاری شده درصورتی‌كه خمس اصل پول پرداخت شده باشد خمس تعلق میگیرد؟

ج. اگر سود به نحو مشروع باشد، هر مقدار از آن كه مصرف نگردد و تا سر سال خمسی باقی بماند پرداخت خمس آن واجب است.

فارسی
اشتراک در RSS - خمس