چهارشنبه: 5/ارد/1403 (الأربعاء: 15/شوال/1445)

اصل اجرای مأموریت الهی

ابن‌شهر‌آشوب روایت كرده كه اهل قبله اجماع دارند بر اینكه پیغمبر‏(ص)  فرمود:

«اَلْحَسَنُ وَالْحُسَیْنُ إمامانِ قاما أوْ قَعَدا»؛[1]

«حسن و حسین امام و پیشوا هستند، ایستاده باشند یا نشسته».

این حدیث و احادیثی دیگر دلالت دارند بر اینكه حسن(علیه السلام)  و حسین(علیه السلام)  به­هر­حال منصب امامت را دارا هستند، خواه قیام كنند و خواه خانه‌نشین باشند.

هر روشی كه این دو برادر و سائر ائمه^ پیش گرفتند بر‌حسب امر خدا و تكالیف خاصی بوده است كه به‌حسب اقتضای مصالح بر عهده آنها بوده و این بزرگواران در سكوت و تكلم، صلح و جهاد، و احوال دیگر مأمور به امر خداوند متعال بوده‏اند و هركدام در عصر خود حامی دین خدا و امان مردم و كشتی نجات بوده و هستند.

حسن(علیه السلام) ‏ مانند دوران جدش پیغمبر(ص)  در مكه معظمه، و پدرش علی(علیه السلام) ‏ در زمان حكومت ابی­بكر و عمر و عثمان رفتار كرد؛ و حسین(علیه السلام) ‏ بعد از مرگ معاویه مانند جدش رسول اعظم‏(ص)  در هنگامی كه در مدینه بود و مانند پدرش امیر­المؤمنین(علیه السلام) ‏ در مدت پنج سال كه با ناكثین و قاسطین و مارقین جهاد كرد، رفتار نمود.

در روایت است كه جابر به حضرت امام­حسین(علیه السلام) ‏ پیشنهاد داد كه مانند برادرش صلح نماید؛ حسین(علیه السلام) ‏ فرمود: «ای جابر! برادرم به امر خدا و پیغمبر(ص)  صلح كرد، و من هم به امر خدا و پیغمبر‏(ص)  رفتار می‏كنم».[2]

 

 

[1]. ابن­شهرآشوب، مناقب آل ابی­طالب، ج3، ص163.

[2]. ابن‌حمزه طوسی، الثاقب فی ­المناقب، ص322؛  بحرانی، مدینة معاجز­ الأئمة الاثنی­عشر^، ج3، ص74، 382 – 383، 487.

نويسنده: