سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

 تصریح قرآن به مسئله ولایت

س. اگر ولایت على و فرزندانش رکنى از ارکان ایمان است که ایمان بدون آن تحقّق نمى‌یابد و هرکس به ولایت على و فرزندانش ایمان نداشته باشد سزاوار دوزخ است، پس چرا این رکن بزرگ ایمان در قرآن به‌صراحت بیان نشده است؟

ج. بر این قدر و اهمیت برای ولایت، احادیث صحیحه مأثوره از پیغمبر اکرم‌(ص)  به‌صراحت تأکید دارند و برحسب روایات اهل‌سنّت یکی از سؤال‌های چهارگانه و مهم، در روز قیامت سؤال از ولایت اهل‌بیت‌(علیهم‌السلام)  است که هیچ‌کس نمی‌تواند در روز قیامت قدم بردارد تا این سؤال‌ها را جواب دهد.[1]

در روایات اهل‌سنّت است که اگر بنده خدا به مدّتی که نوح دعوت به پیغمبری می‌کرد خدا را عبادت كند ... و ولایت علی‌(علیه‌السلام)  را نداشته باشد از او قبول نمی‌شود و وارد بهشت نمی‌شود.[2]

آیا از قرآن، مثل این آیه و بالاتر از این آیه سراغ دارید:

 

(قُل لَاأسْئُلُكُم عَلَیْهِ أجْراً إلّا المَوَدَّةَ فِی القُرْبى)[3]

یا مثل آیه:

(....أَفَمَن یَهْدِی إِلَى الْحَقِّ أَحَقُّ أَن یُتَّبَعَ...)[4]

از این آیات متعدد است که در اینجا مقام بیان و توضیح آنها نیست.

 

 

[1]. ابن‌صباغ مالکى، الفصول‌المهمه، ص584؛ ماحوزى، کتاب الاربعین، ص244.

[2]. اشاره به روایت «لَوْ أَنَّ عَبْداً عَبَدَ اللهَ عَزَّوَجَلَّ مِثْلَ مَا قَامَ نُوحٌ فِی قَوْمِهِ وَ كَانَ لَهُ مِثْلُ أُحُدٍ ذَهَباً فَأَنْفَقَهُ فِی سَبِیلِ اللهِ وَ مُدَّ فِی عُمُرِهِ حَتَّى حَجَّ أَلْفَ عَامٍ عَلَى قَدَمَیْهِ ثُمَّ قُتِلَ بَیْنَ الصَّفَا وَ الْمَرْوَةِ مَظْلُوماً ثُمَّ لَمْ یُوَالِكَ یَا عَلِیُّ لَمْ یَشَمَّ رَائِحَةَ الْجَنَّةِ وَ لَمْ یَدْخُلْهَا»؛ «اگر بنده‌ای به‌قدر عمر نوح× خدا را عبادت و بندگی کند و او را مثل کوه اُحُد طلا باشد که همه را در راه خدا خرج کند و عمرش به‌قدری زیاد باشد که هزار سال پیاده حج به‌جا بیاورد سپس میان صفا و مروه مظلومانه کشته شود اما تو را دوست نداشته باشد ای علی! عطر و بوی بهشت را استشمام نمی‌کند و داخل بهشت نمی‌شود». خوارزمی، المناقب، ص67 - 68؛ قندوزی، ینابیع‌الموده، ج2، ص293.

[3]. شوری، 23؛ «بگو: من هیچ پاداشى از شما بر رسالتم درخواست نمى‏كنم جز دوست‏داشتن نزدیكانم».

[4]. یونس، 35؛ «آیا كسى كه هدایت به سوى حق مى‏كند براى پیروى شایسته‏تر است، یا آن كس كه خود هدایت نمى‏شود مگر هدایتش كنند؟».

موضوع: 
نويسنده: