سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

 تنصیص پیامبر‌(ص)  بر امامت حضرت علی‌(علیه‌السلام)

س. وقتى این آیه نازل شد که: (إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَماناتِ إِلى‏ أَهْلِها)؛ «خداوند به شما فرمان مى‏دهد كه امانت‌ها را به صاحبانش بدهید  ».

پیامبر‌(ص)  بنى‌شیبه را فراخواند و کلید کعبه را به آنها داد و گفت: «آن را بگیرید که براى همیشه تا روز قیامت به دست شما خواهد بود و کسى جز ستمگرى آن را از دست شما نخواهد گرفت». پیامبر‌(ص)  در مورد خادم و سدنه کعبه چنین مى‌گوید.

پس چرا در مورد خلافت على چنین چیزى نگفت؟

ج. تعجّب است که می‌گویید پیغمبر‌(ص)  در مورد خادم و سدانیت کعبه فرموده و در مورد خلافت علی‌(علیه‌السلام)  چیزی نگفته است بااینکه از آغاز بعثت، یعنی از وقت نزول (وأنْذِرْ عَشِیرَتَكَ الأقْرَبِینَ)[1] و در غدیر خم «مَنْ کُنْتُ مَوْلٰاهُ فَهٰذا عَلِیُّ مَوْلٰاهُ...»[2] و در مناسبات مختلف دیگر برای امامت و خلافت علی‌(علیه‌السلام)  تنصیص فرمود و در احادیث، به امامت عترت و تمسّک به آنها وصیّت فرمود. [3]

بعید است این سؤال را آشنای به كتب مهم اهل‌سنّت طرح كرده باشد چرا كه در آن، تنصیصات مختلفه و متعدده پیامبر‌(ص)  بر امامت علی‌(علیه‌السلام)  آمده است.

 

[1]. شعراء، 214؛ «و خویشاوندان نزدیكت را انذار كن!».

[2]. احمد بن حنبل، مسند، ج4، ص281، 372؛ نسائی، خصائص امیرالمؤمنین، ص93 - 98؛ حدیث533؛ همو، السنن‌الكبری، ج5، ص45؛ حاكم نیشابوری، المستدرك، ج3، ص109.

[3]. احمد بن حنبل، مسند، ج3، ص59؛ ترمذی، سنن، ج5، ص328 – 329؛ طبرانی، المعجم‌الکبیر، ج3، ص65 – 67.

نويسنده: