سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

حضرت علی(علیهالسلام)  باب علم پیامبر (ص)

س. شیعیان مى‌گویند: ائمه آنچه را که شده و آنچه را که مى‌شود مى‌دانند و هیچ‌چیزى بر آنها پنهان نمى‌ماند و على بن ابى‌طالب دروازه علم است. پس چگونه على حکم مَذْى را نمى‌داند و کسى را نزد پیامبرŒ مى‌فرستد تا احکام متعلق به مَذْى را به او بیاموزد؟

ج. اینکه علی باب و دروازه علم است، گفته حضرت رسول اکرم‌(ص)  است که فرمود: «أنَا مَدِینَةُ العِلْمِ وَ عَلِیٌ بَابُهَا»،[1] نه شیعه.

یکی از علما و محقّقان بزرگ اهل‌سنّت پیرامون این حدیث شریف کتاب بسیار محقّقانه‌ای تألیف کرده است به‌نام فتح الملك العَلیّ بِصِحَّةِ باب مَدینة العِلْم عَلیّ[2]. لااقل كتب بزرگان خودتان را مطالعه كنید تا بفهمید كه حقیقت چیست.

شما این روایت را هم در كتب دانشمندان اهل‌سنّت ببینید كه علی‌(علیه‌السلام)  فرمود: «عَلَّمَنی رَسُولُ الله ألْفَ بَابٍ مِنَ العِلْمِ یَفْتَحُ مِنْ کُلِّ بَابٍ ألْفَ بَابٍ».[3]

سؤال از پیغمبر اکرم‌(ص) ، دلیل نقص مقام علی‌(علیه‌السلام)  نیست. او نسبت به پیغمبر‌(ص)  نسخه مطابق اصل بود. این مثل این است که بگویید اگر پیغمبر‌(ص)  عالم به احکام

 

بود، چرا در بعضی موارد و در بعضی وقایع به انتظار وحی می‌ماند.

شما باید جواب بدهید که چرا ابوبکر و عمر باب مدینة‌العلم را کنار گذاشتند و خود بر منصب حکومت نشستند با اینکه بارهاوبارها در جواب مسائل درمانده شدند و به علی‌(علیه‌السلام)  رجوع می‌کردند که اگر امیرالمؤمنین‌(علیه‌السلام)  نبودند بسیاری از مردم به‌واسطه جهل آن دو نفر از دین اسلام برمی‌گشتند و یا موجب سرافکندگی برای مسلمانان می‌ّشدند.

 

 

[1]. حاکم نیشابوری، المستدرک، ج3، ص126 - 127؛ «‌من شهر علم هستم و علی دروازه‌ آن شهر است».

[2]. ر.ک: مغربى، احمد بن محمد، فتح‌الملک العلی بصحة حدیث باب مدینة‌العلم علی.

[3]. جوینی، فرائدالسمطین، ج1، ص101؛ متقی هندی،‌کنزالعمال، ج13، ص114 – 115؛ مغربی، فتح ‌الملک‌العلی، ص48. «‌پیامبر خدا به من هزار باب علم آموخت که از هر بابی هزار باب گشوده می‌شود».

موضوع: 
نويسنده: