پنجشنبه: 6/ارد/1403 (الخميس: 16/شوال/1445)

عقیده مهدویّت در شیعه

این افتخار ایمان به امام زنده غایب در بین همه فرق اسلامی تاج افتخاری است كه شیعه به آن مفتخر است، حتّی دیگران از اهل تحقیق و ادیان‌شناسی كه در فرق و ادیان بررسی می‌نمایند آثار و بركات این عقیده را برای شیعه جهانی و منحصربه‌فرد می‌دانند، یكی از آنان می‌گوید:

شیعه پرنده‌ای است كه افق پروازش خیلی بالاتر از تیرهای ماست، پرنده‌ای كه دو بال دارد، یك بال سبز و یك بال سرخ؛ بال سبز این پرنده همان مهدویّت و عدالت‌خواهی اوست؛ چون شیعه در انتظار عدالت به سر می‌برد، امیدوار است و انسان امیدوار شكست‌ناپذیر است، نمی‌توانید كسی را تسخیر كنید كه مدّعی است فردی خواهد آمد كه در اوج ظلم و جور دنیا را پر از عدل و داد خواهد كرد.

 

بر اساس نظریه این شخص كه (فوكویاما) نام دارد بال سبز شیعه همان فلسفه انتظار و عدالت‌خواهی و ایمان به مهدی‌(علیه‌السلام) است. او می‌گوید: بال سرخ شیعه شهادت‌طلبی است كه ریشه در كربلا دارد و شیعه را فناناپذیر كرده است و تیرهای زهرآگین سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی به آن نمی‌رسد.

این ایمان حافظ جامعه شیعه است چون ایمان به بقا و انتظار است؛ ایمان به آینده عدالت‌مند و صالح است؛ عقب‌گرد و ارتجاع در این ایمان كه اسلام آن را عنوان كرده و قرآن بر آن تصریح دارد:

﴿أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ﴾[1]

وجود ندارد و اندیشه‌های آن در عمق ایمان هر مسلمان از هر فرقه و گروه وجود دارد ولی به‌طور مستقلّ و حساب‌شده به آن التفات ندارند و لذا ایمان آنها در ابهام و اجمال باقی مانده است، ولی شیعه همواره و در هر عصر به آن التفات داشته و دارد، این التفات و این شناخت كامل و صحیح حافظ هویّت شیعه به‌عنوان مسلمان و به‌عنوان شیعه است، معنایش این است كه شیعه و تشیّع نمی‌میرد و منقرض نمی‌شود، آیه شریفه:

﴿یُرِیدُونَ لِیُطْفِؤُوا نُورَ اللّٰهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللّٰهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ﴾[2]

 

همیشه برابر چشم شیعه است، تابلو است چنین بینش و معرفت و اعتقاد را باید گرامی داشت، باید به‌عنوان مهدویّت انجمن‌ها و مؤسّسات، كتابخانه‌ها تأسیس شود. استقلال شیعه استضعاف‌ستیزی و استعمارزدایی همه نهفته در همین انتظار است آن پیغمبر بزرگی كه جهان بشریّت مانند او را ندیده و مهندس الهی عوالم سیر و حركت انسان و این امّت بزرگ اسلام است می‌فرماید:

«إِنْتِظَارُ الْفَرَجِ مِنْ أَفْضَلِ الْعَمَلِ».[3]

در خاتمه امید آنکه این تشكّل مقدّس و این انجمن كه در آن فضلای حوزه شركت دارند موجب رشد بیشتر و التفات همگان به مفهوم وسیع جهانی و وحیانی مهدویّت گردد، توفیقات بیشتر آقایان محترم را در خدمت به فرهنگ بانشاط و نورانی مهدویّت و زدودن خرافات و پیرایه‌ها و اندیشه‌های غیردینی و پاسخ‌دادن به شبهات ارائة مكتب واقعی انتظار از خداوند متعال مسئلت دارم.

اَلسَّلَامُ عَلَیْكُمْ وَرَحْمَةُاللهِ وَبَرَكَاتُهُ

پنجم ذی‌الحجه 1432

لطف‌الله صافی[4]

 

 

[1]. انبیاء، 105. «بندگان شایسته‌ام وارث (حکومت) زمین خواهند شد».

[2]. صف، 8. «آنان می‌خواهند دین خدا را با دهان خود خاموش سازند؛ ولی خدا نور خود را کامل می‌کند هرچند کافران خوش نداشته باشند».

[3]. بحرانی، مدینة معاجز الائمة الاثنی‌عشر، ج4، ص320؛ صافی گلپایگانی، منتخب‌الاثر، ج2، ص216. «انتظار فرج از برترین کارهاست».

[4]. پیام به مناسبت مراسم افتتاحیه اولین مجمع عمومی صاحب‌نظران حوزه مهدویت، 5 ذی‌الحجه 1432 هـ. ق.

موضوع: 
نويسنده: