سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

علّت توجّه نویسندگان و گویندگان

آنچه بیشتر سبب توجّه گویندگان و نویسندگان به شرح واقعه كربلا شده است، نخست اهمیّت دینی و مذهبی، و دیگر ارزش معنوی و واقعی آن برای انسان‌ها و جامعه بشری است.

درس‌هایی كه این واقعه به انسان‌ها می‎دهد همه عالی و آموزنده و سودمند بوده، و مكتب آن یك مكتب عمومی و همگانی است كه كلاس‌ها و شعب آن در تمام نقاط و سرزمین‌های آدم‌نشین، شهری و روستایی، چادرنشین و آسمان‌خراش‌گزین را به فضایل انسانی، هدایت می‎كند. بدیهی است كه چنین

 

موضوعی هیچگاه كهنه نمی‎شود، همیشه نو و تازه بوده و مورد علاقه و توجّه همگان است. از جنبه ثواب اخروی نیز برطبق احادیث صحیح و معتبر، سخنرانی و نویسندگی پیرامون آن، اجر بسیار داشته، موجب علوّ درجه و تقرّب به خدا و رسول خدا‌(ص)  است.

علاوه بر اینها، سرگذشت حقیقی كربلا، چون سرگذشت یك نبرد واقعی حقّ با باطل و پیكار با بیدادگری، و مبارزه فضیلت با رذیلت است، طبعاً و به‌خودی‌خود مورد توجّه هر باوجدان و هر شخص عدالت‌پژوه و آزادی‌خواه است و احساسات پاك انسانی و بیداری ضمیر و شعور باطنی، هركسی را شیفته و دلباخته قهرمانان حق‌پرست این حادثه می‎سازد.

با این ملاحظات است كه هزاران كتاب و صدها هزار شعر، در این موضوع گفته شده و نویسندگان و شعرا حتّی در دوران‌های اختناق شدید افكار و تحت فشار سخت عمّال حكومت‌های بنی‎امیّه و بنی‎عبّاس، و دوران سلطنت «متوكّل‌ها»، و خطر قتل و بر باد رفتن آبرو و عزّت و مصادره اموال و قطع مستمرّی و حقوق و... امام‌حسین‌(علیه‌السلام)  را فراموش نكرده و بعد از این هم تا دنیا، دنیاست این روش ادامه یافته و او را فراموش نخواهند كرد.

موجبات بقا و پایداری این حادثه دلسوز همواره آن را نگاه‌داری نموده و تا انسانیّت باقی است و بشر، عدالت‌خواه و فضیلت‌دوست و دشمن ظلم و ستم و زور و حكومت خودكامگی است، این واقعه زنده است و او را به‌سوی زندگی هرچه آزادتر راهنما خواهد بود.

آری! هیچگاه بشر از شنیدن سرگذشت مردان حق‎پرستی كه در كربلا در راه دفاع از حقّ و مبارزه با باطل فداكارانه‎ترین جهاد را نمودند، سیر نمی‎شود[1] و

 

داستان فداكاری‌های آن مردان نخبه جهان آفرینش و شهیدان حقیقت و فضیلت، زینت‌بخش جاودان اوراق تاریخ است، و گوش‌ها از شنیدن و چشم‌ها و زبان‌ها از مطالعه و خواندن آن ملول و خسته نخواهد شد.

نویسندگان آن را از برگزیده‎ترین موضوع مقالات و كتاب‌ها شناخته و همه با عشق و شور فراوان، دوست می‎دارند هم‌ردیف كسانی باشند كه در این موضوع از آنها اثری به یادگار مانده است.

شعرای عرب و عجم اندیشه‎های تابناك خود را در لباس اشعار نغز و شیوا، و قصاید بلیغ و غرّا درآورده و با حرارت و ذوق سرشار، هركدام به لحنی و زبانی از گوشه‎ای از این صحنه تاریخی و پیكار شگفت‎انگیز مردان خدا و حقیقت با اهل باطل و ضلالت، سخن گفته‎اند.

هركس به زبانی سخن از مدح تو گوید

 

بلبل به غزل‌خوانی و قمری به ترانه

 

و بااین‌همه كتاب‌ها و اشعار و نثر و نظمی كه در این موضوع نوشته و سروده شده باز هم كتاب‌هایی كه از نو تألیف می‎شود برای عشّاق فضیلت و حقیقت تازگی دارد و مطالعه آنها با حسن استقبال عموم روبه‌رو می‎شود و چون موضوع به مناسبت مقصد و هدفی كه از آن منظور بوده بسیار وسیع و پهناور است، و هر نویسنده نمی‎تواند تمام این وسعت را دیدگاه بصیرت خود نماید، بیشتر كتاب‌هایی كه در این موضوع نگاشته می‎شود خالی از فوائد تازه و نكات ارزنده و افكار بكر نیست، و بجا است اگر بگوییم از ناحیه آن حضرت، از هریك از نویسندگان دستگیری‌هایی شده كه از این خرمن پرفیض محروم نمانده و از این دریای بیكران حقیقت جرعه‎ای بچشند.

باتوجّه ‌به این ملاحظات، نویسندگان، علما و متفكّرین بزرگ، هزاران مقاله و كتاب در این موضوع نوشته و هر نویسنده‎ای كه اندك آشنایی با هدف حسین‌(علیه‌السلام)  یافته، مایل است ریزه‌خوار این سفره پهناور و خوان نعمت حسینی شده، اثری به یادگار گذارده و خود را در شمار شیفتگان حقیقت، و خریداران لطف و عنایت آن یوسف ملك شهادت در آورد.

 

 

[1]. مگر كسانی كه از آغاز و انجام این واقعه بی‎اطّلاع باشند و یا خوی تجاوز به حقوق انسان‌ها و بیدادگری، حجاب وجدان و فطرت آنها شده باشد.

نويسنده: