سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

تربیت خانوادگی یزید

به گفته علایلی برای آنكه معنای شهادت حسین را بفهمیم لازم است یزید را بشناسیم و برای آنكه یزید را بشناسیم باید به تربیت خانوادگی او توجّه كنیم چون واضح است كه محیط تربیت و پرورش در تكوین شخصیت بسیار مؤثر است.

دامن و شیر مادر، رفتار و اخلاق پدر، سوابق خانوادگی در روی انسان اثر می‎گذارند، این حقیقتی است كه هم علمای اخلاق و روانشناسی آن را تأیید كرده‎اند، و هم در تعالیم اسلامی به‌طور جامع و كافی مراعات آن شده است.

 

میان آن‌كس كه در محیط آلوده به گناه و فحشا، قمار و میگساری و ستم بزرگ شده و سال‌ها از سفره ظلم و غصب اموال مردم و حقوق فقرا خورده با آن‌كس كه در محیط صداقت، عفت، نجابت، عدالت و پارسایی و قناعت پرورش یافته، فرق و جدایی بسیار است.[1]

بنابراین مطالعه تربیت خانوادگی افراد و رجال تاریخ، و ملاحظه چگونگی محیط رشد افكار و نفسیّات آنها لازم است، و یزید از آن كسان است كه اعمال و رفتارش با تربیت خانوادگی و محیط زندگیش ارتباط داشت، و نسخه‎ای مطابق اصل بود.

در این كتاب پدر و قبیله و اجداد یزید و مادربزرگ و جمعی از افراد فامیلش را به‌طور مختصر شناساندیم، و در قسمت‌های بعد هم شاید توضیحات بیشتر بدهیم. اكنون به نگارش هویت مادرش كه تا حال از آن سخن به میان نیاورده‎ایم بپردازیم و سپس تربیت و اخلاق و سایر مشخصات او را نشان می‎دهیم.

 

[1]. این قاعده كلی و تخلف‌ناپذیر نیست و به‌عبارت‌دیگر علت تامة تكوین شخصیت، محیط تربیت نیست، بسا اتّفاق می‎افتد كه از افراد ناپاك و در محیط‎های آلوده افرادی پارسا و پرهیزكار به وجود می‎آیند و برعكس كسانی كه در محیط‎های مناسب و شرایط مساعد تربیت بزرگ شده‎اند خوب از امتحان بیرون نمی‎آیند و مصداق: ﴿یُخْرِجُ الْحَیَّ مِنَ الْمَیِّتِ وَیُخْرِجُ الْمَیِّتَ مِنَ الْحَیِّ می‎شوند، اما این دلیل آن نیست كه محیط اثر ندارد بلكه دلیل آن است كه با محیط فاسد هم مبارزه ممكن است، و بدی محیط برای بدان عذر بدرفتاری نیست.

موضوع: 
نويسنده: