سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

5
اهمیت تعلیم و تعلّم قرآن و وظایف زنان
[1]

بسم الله الرحمن الرحیم

﴿مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثى‏ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیاةً طَیِّبَةً وَلَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما كانُوا یَعْمَلُونَ﴾.[2]

من تشکر می‌کنم از خواهران محترمه که برای زیارت حضرت معصومه(س) تشرّف پیدا کرده‌اند، و در این بیتی که سوابق خدماتش به اسلام معلوم است حضور به هم رسانیده‌اند، و از خداوند متعال مسئلت می‌کنم که همه را در انجام وظایف و تکالیف شرعی و التزام و تعهّدات دینی توفیق عطا فرماید تا اعمال ما مورد رضای خداوند متعال و مسرّت خاطر حضرت ولیّ عصر(عج) واقع شود.

امروز ما به تشکلات دینی و قرآنی چه در بین خانم‌ها و چه آقایان بسیار احتیاج داریم و باید تلاش کنیم که جامعۀ خود را قرآنی بسازیم، زن و مرد همه طبق دستورات قرآن و اهل‌بیت(ع) ساخته شوند. در این اوضاع و احوالی که صداهای مختلف و نداهای گوناگون از هر طرف هست و می‌خواهند جوان‌ها و زن‌های ما را به انحرافات فکری بکشانند، که البته انحرافات عملی هم به دنبال دارد.

قدر این نعمتی که برای شما فراهم شده بدانید، اینکه با قرآن رابطه دارید، می‌خواهید قرآن را یاد بگیرید و به دیگران هم یاد بدهید اهمیت دارد.

 

«خَیْرُكُمْ‏ مَنْ‏ تَعَلَّمَ‏ الْقُرْآنَ‏ وَعَلَّمَهُ».[3]

بیشتر مفاسد و معایبی که در جامعۀ ما هست به این جهت است که قرآن در بین ما حاکم نیست، و برنامه‌ها و تعلیمات قرآن مجید در میان ما به آن صورت که باید باشد رواج ندارد. آشنایی ما با تعلیمات آن کم است، قرآن مجید در هر رشته‌ای هدایت‌هایی دارد، البته تفسیر و تأویل آن را اهل‌بیت(ع) بیان فرموده‌اند، تمسّک به قرآن و اهل‌بیت(ع) اسباب امان از گمراهی است، همان‌طوری که در حدیث معروف و مشهور و متواتر آمده است که:

«إِنِّی تَارِكٌ‏ فِیكُمُ‏ الثَّقَلَیْنِ‏ كِتَابَ اللهِ وَعِتْرَتِی مَا إِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا أَبَداً».[4]

همه باید یکدیگر را به تمسک به قرآن و اهل‌بیت(ع) دعوت کنند این کار بسیار ارزشمند است مواظب باشیم واقعاً قرآن در زندگی ما پیاده شود، و کار ما صرف یاد گرفتن و خواندن و تجوید قرآن نباشد، البته اینها هم بسیار فضیلت دارد و مقدمه است، ولی باید قرآن در جامعه و اعمال ما ظاهر باشد، کارهای ما مطابق قرآن باشد و الا بسا می‌شود اشخاصی مصداقیت این حدیث می‌باشند:

«رُبَّ تَالِ‏ الْقُرْآنِ‏ وَالْقُرْآنُ یَلْعَنُهُ».[5]

در این صورت نتیجه به‌عکس است، باید علم و عمل را با هم جمع کنیم.

به دستورات قرآن مخصوصاً راجع به خانم‌ها و مخصوصاً حجاب توجه کنیم. همچنین به آیاتی که راجع به درجات معنوی انسان‌ها است و زن و مرد را همسان قرار می‌دهد و می‌فرماید:

 

﴿مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثى‏ وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیاةً طَیِّبَةً وَ لَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما كانُوا یَعْمَلُونَ﴾؛[6]

حیات طیبه که حیات انسانی و قرآنی و حقیقی است علی‌السویه در دسترس مرد و زن است.

دستوراتی هم که مخصوص زن و مرد به‌صورت جداگانه مقرر شده، روی جهات دیگری است که خداوند متعال مقرر فرموده است و فوایدی دارد، مثلاً اینکه با هم اختلاط نداشته باشند برای جلوگیری از یک سری معایب و مفاسد است، آن دستورات همه در نهایت کمال است بعضی‌ها خیال می‌کنند زن‌ها در بعضی جهات محروم شده‌اند، درحالی‌که آنها محرومیت نیست، مثلاً زن در فلان اداره یا پست نباشد، البته پیش مجامع غربی که همه به دنیا و مادیات توجه دارند محرومیت است ولی در جامعه اسلامی‌ محرومیت نیست.

زن می‌تواند به کمالات و مقامات انسانی برسد و چه بسا به جایی می‌رسد که میلیون‌ها مرد از آن باز مانده‌اند.

هرچه می‌خواهید حیات طیبه کسب کنید تا انسان به این حیات نرسد نه آرامش خاطر دارد و نه استراحت، نه به سعادت می‌رسد و نه از زندگی بهرۀ صحیح برده است.

قرآن در مورد زن‌های پیامبر می‌فرماید:

﴿وَ إِذا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتاعاً فَسْئَلُوهُنَّ مِنْ وَراءِ حِجابٍ﴾؛[7]

در ادامه نکتۀ دقیقی می‌فرماید که متأسفانه امروز در جامعۀ ما ملاحظه نمی‌شود و در گرایش‌هایی که هست از آن فاصله می‌گیرند. اینکه می‌فرماید:

﴿ذلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ وَ قُلُوبِهِنَّ﴾؛[8]

 

هنگامی‌که چیزی از آنها می‌خواهید از پشت پرده بخواهید این کار دل‌های شما و آنها را پاک‌تر می‌دارد.

یعنی این دستورات برای این است که دل‌های شما و آنها از وساوس شیطانی پاک‌تر باشد، حالا اگر مرد و زن بخواهند پیش هم بنشینند و دائماً با هم باشند این را نمی‌شود بگویی: ﴿ذلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ وَ قُلُوبِهِنَّ﴾ این برنامه‌ای که امروزه متأسفانه در جامعۀ ما پیاده می‌شود.

امیدوارم در مطالب و معانی قرآن دقت داشته باشید هم در ظاهر و هم در باطن قرآن، باطنش یعنی همین‌که به کار ببندیم و در زندگی خود، قرآن را اجرا کنیم.

بدانید در این زمان با این مطالب و حرف‌هایی که در روزنامه‌ها و مجلات می‌نویسند، جهاد زن‌ها خیلی بیشتر از جهاد مردها است استقامت آنها در دین بسیار لازم‌تر است، همین چادری که شما دارید بسیار مقدس است، این مثل عبای من نیست، شما که چادر را می‌پوشید یعنی من ملتزم به حجاب و عفت هستم، مطیع خداوند متعال هستم. به نظر من، چادر شما از عبای بنده مقدس‌تر است، این مطلب مهم است که هر خانمی ‌این جهات را مواظب باشد و برای دیگران الگو باشد تلاش کنیم گرایش‌های غربی در ما تأثیر نکند و استقلال اسلامی‌ خود را حفظ کنیم.

 

[1]. دیدار خواهران مربی دارالقرآن «محمدشهر» کرج با حضرت آیت‌الله العظمی صافی گلپایگانی‌مدظله‌العالی در تاریخ 13 اردیبهشت 1387.

[2]. نحل، 97. «هرکس عمل صالحی انجام دهد، درحالی‌که مؤمن باشد، خواه مرد یا زن، به او حیات پاکیزه می‌بخشیم و پاداش آنها را به بهترین اعمالی که انجام می‌دادند، خواهیم داد».

[3]. احمد بن حنبل، مسند، ج1، ص58؛ بخاری، صحیح، ج6، ص108؛ مجلسی، بحار الانوار، ج ٩٢، ص ١٨٦. «بهترین شما کسی است که قرآن را یاد بگیرد و به دیگران بیاموزد».

[4]. صافی گلپایگانی ، امان الاُمة من الضلال و الاختلاف، ص123 – 136. «همانا دو چیز گران‌بها در میان شما به یادگار می‌گذارم، کتاب خدا و عترت و خاندانم؛ مادامی که به آنها تمسّک جویید هرگز گمراه نخواهید شد».

[5]. مجلسی، بحار الانوار، ج ٨٩، ص ١٨4، ح19. «چه بسا کسانی که قرآن را تلاوت می‌کنند و قرآن آنها را لعنت می‌کند».

[6]. نحل، ٩٧. «هرکس عمل صالحی انجام دهد درحالی‌که مؤمن باشد، خواه مرد یا زن، به او حیات پاکیزه  می‌بخشیم و پاداش آنها را به بهترین اعمالی که انجام می‌دادند خواهیم داد».

[7]. احزاب، 53. «و هنگامی ‌که چیزی از وسایل زندگی را از آنان می‌خواهید از پشت پرده بخواهید».

[8]. احزاب، ٥٣. «این کار برای پاکی دل‌های شما و آنها بهتر است».

موضوع: 
نويسنده: