جمعه: 31/فرو/1403 (الجمعة: 10/شوال/1445)

  1.  آیا اذن پدر در ازدواج (موقت یا دائم) دختری که رشیده است و صلاح و فساد خود را درک می‌کند شرط است؟

ج. به‌نظر اینجانب بنابر احتیاط لازم اذن پدر یا جدّ پدری دختر باکره در صحّت نکاح او شرط است و رشیده بودن، مجوز عدم اذن نیست، ولی چون به‌نظر حقیر بنابر احتیاط است، رجوع به غیر - که این شرط را معتبر نداند - جایز است با رعایت الاعلم فالاعلم.

  1.  برادرم دختری از پرورشگاه آورده است چگونه این دختر به من و برادران دیگرم محرم میشود؟

ج. اگر مادر یا خواهر شما یا زن یكی از برادران شما شیر داشته باشد، و سن دختر كمتر از دو سال باشد، می‎توانند از طریق رضاع (شیرخوارگی) او را به شما و سایر برادرانتان ‎محرم سازند. شرایط رضاع را در توضیح‌المسائل ملاحظه فرمایید.

  1.  برخی از خانواده‌های دختران در مراسم خواستگاری، داشتن ماشین و منزل وسیع و مهریه بالا را نشان سعادت زن می‌دانند و حتی آن ‌را موقوف به حدیثی می‌نمایند كه «از سعادت زن مهریه بالای اوست» با این توجیه بسیاری از ازدواجﻫﺎ برهم می‌خورد و شرایط ازدواج بسیار سخت شده و آمار آن كاهش می‌یابد. نظر اسلام دراین‌باره چیست؟

ج. امور مذكور هیچ یك موجب سعادت زن نیست و مستحب است مهریه زن بیشتر از مهرالسنه نباشد و دخترانی كه با مهریه كم و شرایط آسان ازدواج كرده و می‌كنند سعادتمندند. در كتاب وسائل‌الشیعه‌ كه از كتب معتبره است نقل شده است «إِنَّ مِنْ بَرَكَةِ الْمَرْأَةِ قِلَّةَ مَهْرهٰا وَ مِنْ شُؤْمهٰا كَثْرَةُ مَهْرِهٰا»[1] و نیز از رسول خدا (ص) روایت شده است: «اَفْضَلُ نِسٰاءِ اُمَّتِی أَصْبَحُهُنَّ وَجْهَاً وَ اَقَلُهَّنَّ مَهْراً».[2]

 
[1]. حرعاملی،‌ وسائل‌الشیعه، ج20، ص112. ر.ك: صدوق، من لا یحضره الفقیه،‌ ج3، ص387 . «از برکت زن کم بودن مهریه اوست و از بدیمن بودن آن مهریه زیادی اوست».
[2].‌‌‌ صدوق، من‌لایحضره الفقیه،‌ ج3، ص386؛ حرعاملی،‌ وسائل‌الشیعه، ج20، ص112؛ ج21، ص252.«برترین زنان امت من زیباروترین آنها وکم مهریه ترین آنهایند».
موضوع: 
نويسنده: 
کليد واژه: