جمعه: 31/فرو/1403 (الجمعة: 10/شوال/1445)

اختلاف در تاریخ ولادت حضرت مهدی صاحب‌الزّمان (ع) كه به گفته بعضی مطابق با عدد حروف نور است ـ 256 ـ ولی برحسب بعضی روایات در سال 255 هجری واقع شده است این چگونه قابل توجیه است؟ غیبت آن حضرت در چه سالی واقع شده است؟

پاسخ:

اختلاف در این‌گونه امور به اصل موضوع ضرر نمی‌زند و شبهه‌‌ای پیش نمی‌آورد.

در تاریخ ولادت بیشتر رجال و شخصیت‌های تاریخی این‌گونه اختلافات وجود دارد؛ بلكه در خیلی از موارد تاریخ ولادت و وفات آنها نامعلوم است.

اختلاف در تاریخ ولادت حضرت صاحب‌الامر (ع) از اختلافی كه در تاریخ ولادت بعضی از ائمّه و شخص پیغمبر (ص) وجود دارد كمتر است.

 

قول معتبر سال 255 هجری قمری  است كه فضل بن شاذان نیشابوری ـ كه از محدّثین بزرگ و هم‌زمان حضرت امام حسن عسكری (ع) می‌باشد ـ روایت كرده است و واسطه او شخصیتی مثل جناب «محمد بن علی بن حمزه بن حسین بن عبیدالله بن عباس بن علی بن ابی‌طالب علیهم‌السلام است.[1]

و امّا غیبت حضرت صاحب الامر (ع):

از همان موقع ولادت به‌طور متعارف همگان اذن تشرّف به زیارت ایشان را نداشتند و پدر بزرگوارشان فقط اصحاب و شیعیان خاصّ را از سعادت زیارت آن یگانه فرزند عزیز و «كلمةالله الباقیه» بهره‌مند می‌فرمودند، شروع غیبت صغری كه آغاز دوره امامت آن حضرت هم بوده است در همان روز شهادت حضرت امام حسن عسكری (ع) یعنی سال دویست‌وشصت هجری واقع شده است.

مطلبی كه در اینجا لازم به تذكّر است اینكه: طرح مسئله غیبت امام در زمان وقوع آن برای شیعیان و معتقدان به امامت مسئله غیرمنتظره‌ای نبوده است، چون پیش از آن در روایات زیادی به آن اشاره شده بود و مردم می‌دانستند كه حضرت صاحب‌الامر (ع) دارای دو غیبت است: غیبت كوتاه به نام صغری و قصری و غیبت طولانی به نام غیبت كبری و طولی.

خبر مفصّل آن در كتاب‌ها و اصول شیعه كه قبل از ولادت حضرت صاحب‌الزّمان (ع) تألیف شده بودند به‌طور كامل ذكر شده است.

 

[1]. حرعاملی، اثبات‌الهداة، ج5، ص197؛ صافی گلپایگانی،  منتخب‌الاثر، ج2، ص369 - 394.
نويسنده: 
کليد واژه: