جمعه: 1403/01/10
نسخه مناسب چاپSend by email
حضرت آیت الله العظمی صافی در دیدار مسئولان برگزاركننده كنگره سلمان فارسی:
افتخار ايرانيان در طول تاريخ به سلمان فارسي و دوستداران خاندان پيامبر عليهم السلام است.

 مرجع عالیقدر شیعه حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی مدظله الوارف روز یكشنبه 25/4/91 مسئولان برگزاركننده كنگره سلمان فارسی را در مشهد مقدس به حضور پذیرفتند.

در این دیدار كه آیت الله آقای ایمانی امام جمعه محترم شیراز، آقای مهندس صادق عابدین استاندار فارس و حجة الاسلام آقای خرسند امام جمعه محترم كازرون حضور داشتند، معظم له بیانات ارزشمندی ارائه فرمودند كه قسمتی از سخنان ایشان به شرح ذیل است:
بسم الله الرحمن الرحیم. الحمدلله رب العالمین و الصلاة و السلام علی سید الاولین و الآخرین و خاتم الانبیاء و المرسلین سیدنا ابی القاسم محمد و علی آله الطیبین الطاهرین و لاسیما مولانا بقیة الله فی الارضین و اللعن علی اعدائهم اجمعین الی یوم الدین.
قال الله تعالی:
«أُولئِكَ الَّذینَ هَدَى اللهُ فَبِهُداهُمُ اقْتَدِه‏»/انعام، آیه90
بنده از احساسات و نیات پاكی كه در موضوع احیای امر دین، و متوجه‌كردن مردم به افتخارات اولیه مسلمان‌ها دارید تشكر می‌كنم، و امیدوارم كه در این مسیر موفقیت‌های شایانی نصیب شما عزیزان شود.
حضور انسان‌های بزرگی، مثل سلمان و بلال حبشی در مدینه طیّبه صدر اسلام با آن اعتبار و موقعیت خاصی كه در بین مسلمانان داشتند، معنای بزرگ و پیام والایی به تمام دنیا دارد كه اسلام دینی است فراملیتی و فراقومی.

برای تشكیل جامعه اسلامی در مدینه طیبه، اكثریت دیگران بودند، مثل همین سلمان فارسی، بلال حبشی و حتی صهیب رومی ولو اینكه صهیب اصلاً عرب بود لیكن به مناسبت این‌كه در آنجاها بود معروف به رومی گردیده بود.
حضور سلمان با احترامات شایانی كه داشت و با شركت در برنامه‌های مهمی، مثل برنامه خندق به حدّی رسید كه مهاجر می‌گفتند: سلمان از ماست. انصار می‌گفتند: او از ماست، و حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم می‌فرمودند: «سَلْمان مِنّا أهلَ البَیْتِ؛ سلمان از ما اهل بیت است».
این مسأله مهمی است كه در آن جماعت مسلمانان، شخصی از ایران رفته باشد، و كمال تقرب را به حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم و امیرالمؤمنین علیه الصلاة و السلام پیدا نموده و از اصحاب سرّ آن بزرگواران شده باشد.
راجع به مقامات حضرت سلمان شاید در بین صحابه كسی نباشد كه بتوانیم او را مثل سلمان معرفی كنیم. البته مثل  ابوذر، مقداد و عمار خیلی بودند لیكن سلمان تقرب خاصی پیدا كرده بود كه حضور مثل او در آن اجتماع نمایش و جلوه «إنّ هذه أمُّتكُم أمّة واحدة» است.
پیغمبر اكرم صلی الله علیه و آله و سلم می‌خواستند امت واحده تشكیل دهند كه با حضور مثل سلمان در جامعه اسلامی با این امتیازات - كه خودش اگر چه یك نفر بود ولی یك نفری كه واحد كألف بود (یك مرد جنگی به از صد هزار)- جلوه‌ی «قُلْ یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنِّی رَسُولُ اللَّهِ إِلَیْكُمْ جَمیعاً» را ارائه دادند.
البته باید توجه داشته باشیم كه غرض ما این نیست كه مثلاً بخواهیم مسائل قومیتی را احیا كنیم بلكه می‌خواهیم مدینه پیغمبر و اسلام را معرفی كنیم كه این‌ ویژگی‌ها را داشت.
مدینه بزرگ اسلامی با این مشخصه تا همین اواخر كه بر اثر سیاست‌های دول غربی در بین مسلمانان كژبینی اتفاق افتاد همین‌طور بود، مثلاً شیخ مفید رحمة الله علیه با آن موقعیتی كه بین تمام شیعیان دارد عرب بود، یا شیخ طوسی رحمة الله علیه ایرانی بود.
جوّ مدینه واسع و گسترده‌ اسلامی كه پیامبر صلی الله علیه و آله تشكیل دادند به واسطه دعوت «تَعالَوْا إِلى‏ كَلِمَةٍ سَواءٍ بَیْنَنا وَ بَیْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا الله‏» و «لا فضل لعربی علی عجمی و لا لعجمی علی عربی» و «إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللهِ أَتْقاكُم» جوی بود كه نشان و بیانگر همان «إنّ هذه أمّتكم امة ‌واحدة» بود.
از این جهت حضور سلمان در آنجا ارزشمند بود. حضور مثل ایشان با آن تقرّب كامل - كه حتی از برخی نزدیكان نسبی حضرت رسول صلی الله علیه و اله هم مقرب‌تر شده بودند- بسیار معنادار است.
این یك موقعیت شایان و با اهمیتی است كه ما باید آن را معرفی كنیم. معرفی این موقعیت یعنی اینكه اسلام دین همه است؛ دین ایران، دین عربستان، دین اروپا، دین آمریكا و ...
دلیل آن هم این است كه تشكیل جامعه اسلامی از ابتدا بر این اساس بوده است كه مثل سلمان از شخصیت‌های درجه یك جامعه اسلامی می‌شود.
البته این برای خود ما ایرانی‌ها هم افتخار است كه بدانیم سوابق ما در اسلام، سوابق درخشنده و سازنده‌ای بوده است، و الان هم باید به همان اسلامیتی كه داشتیم و داریم مخصوصاً ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام افتخار كنیم.
كسی را بعد از امیرالمؤمنین و اهل بیت علیهم السلام در آن زمان شاید نتوانیم به درجه ایمان او معرفی كنیم. البته خیلی از آنها در اوج یقین و ایمان بودند، ولی ایمان سلمان، ایمان خیلی ممتازی بوده است كه اختصاص به خودش داشته است.
اصلاً به نظر بنده حضور سلمان در آن جامعه اولیه اسلامی از اسرار الهی است كه باید مثل سلمان و بلال حبشی در آنجا حاضر باشند.
سلمان به مقامات معرفتی و جلال معنوی نائل شده بود كه امیرالمؤمنین علیه السلام او را از اصحاب سرّ خود قرار داده بودند و شاید این به خاطر استعدادات معنوی بوده است كه در ایشان وجود داشته كه می‌توانسته است بعض مطالب را كه به دیگران نمی‌شود گفت به او انتقال داد.
حضور ایشان در صدر اسلام در كنار پیغمبر اكرم صلی الله علیه و آله حضور بسیار با ارزشی بود. مسلمانانی كه در ابتدای اسلام همكاری كردند و حضرت رسول را شناختند كه حتی مثل سلمان وحی را كه بر پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم نازل می‌شد درك می‌كردند عدیم النظیر و یا نادر بوده‌اند. باید این مشخصه بزرگ اسلام را به جهان معرفی كنیم كه اسلام مربوط به یك منطقه و یك قوم و نژاد نیست. اسلام دین جهانی است و تا روز قیامت دین همه جهانیان است.
الان اگر عالم اسلام را می‌بینید كه در مناطق خیلی كوچك برای مقاصد استعماری تصرف شده‌اند و نگرانی‌هایی ایجاد شده است مثل بحرین، عراق، افغانستان و خود عربستان، همه برای این است كه از این خط خارج شده‌اند، و مسأله قومیت‌ها را مطرح كردند.
به هر صورت مسأله تجلیل از موضع سلمان و اینكه ما ایشان را بشناسیم كه چه نقشی در تشكل حكومت اسلامی و مدینه اسلام داشته است و اینكه دارای چه مقاماتی از تقرب به شخص حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم بود مسأله بسیار مهمی است.
حال ما باید چنین سابقه‌ای را حفظ كنیم و بدانیم كه از اخلاف سلمان هستیم. باید همان ارتباط و نگاهی كه او به اسلام و شخص پیغمبر اكرم صلی الله علیه و آله و سلم یا امیر المؤمنین علیه السلام داشت، همان ایمان در ما تجلی داشته باشد.
بنده مجدداً از این برنامه‌ای كه تصمیم دارید آن را عملی كنید تشكر می‌كنم و امیدوارم همگان در این مقام باشید كه اسلام و قرآن را برنامه كار خود قرار دهند، و نقاط ضعفی كه در كشور ما پیدا شده است برطرف شود چرا كه ما از اول در این انقلاب اسلامی می‌خواستیم اسلام پیاده شود و نمونه همان عصر پیغمبر اكرم صلی الله علیه و آله و سلم در كشور ما برقرار شود.
همین مسأله‌ای كه مطرح نمودید كه «ضربة علی یوم الخندق خیر من عبادة الثقلین» یا «عبادة امتی الی یوم القیامة» خیلی مهم است. امیرالمؤمنین با آن همه كمالات و عبادات كه یك ركعتش از همه نمازها بالاتر و ارزشمندتر است در جریانی كه همه ساكت شده بودند در مقابل عمرو بن عبدود كه هل من مبارز می‌گفت اظهار وجود ‌كرد و اینگونه یك ضربه شمشیر او از عبادت ثقلین و همه امت برتر و با فضیلت‌تر شد.
از این معلوم می‌شود كه یك قیام و برخاستن برای خداوند بسا موجب می‌شود كه فضیلتش از تمام اعمالی كه انسان انجام داده است بیشتر باشد، چون این نصرت حق و نصرت دین است.
به هر حال باید در ضمن چنین برنامه‌هایی مسائل و دستورات دین، مثل حجاب و عفاف ترویج شود. باید تشویق ملاهی و مناهی همه از بین برود. همه باید در این مسیر اسلام گرایی و ترویج تشیع و مقاصد اهل بیت علیهم السلام باشند.
البته معلوم است كه مردم فارس هم یك نورانیت و معرفت و وجدانیات خوبی داشتند كه چنین شخصی از بین آنها ظهور پیدا می‌كند و به این افتخارات عالی نائل می‌شود كه افتخار همه ایرانیان در طول تاریخ به سلمان و دوستداران خاندان پیامبر علیهم السلام است و الان هم انشاء الله شهر شیراز اگر یك نواقصی به واسطه گردشگری و ... داشته باشد به هویت دینی و مذهبی خود و امثال سلمان افتخار كند و مكتب اهل بیت علیهم السلام را ترویج نماید. خداوند بر توفیقات همه بیفزاید انشاءالله. و السلام علیكم و رحمة الله و بركاته
 
 
دوشنبه / 26 تير / 1391