سرپرست وزارت آموزش و پرورش و همراهان وي روز پنجشنبه 28/6/1392 با حضور در دفتر حضرت آيت الله العظمي صافي گلپايگاني مدظله الوارف با معظم له ديدار كردند.
در ابتداي اين ديدار، سرپرست اين وزارتخانه آقاي دكتر فاني گزارشي از برنامههاي اين وزارتخانه را ارائه كرد.
معظم له نيز با تشكر از ايشان و همه فرهنگيان و كساني كه توفيق خدمت به فرهنگ تعليم و تربيت را دارند توصيههاي مهمي بيان نمودند.
ايشان در قسمتي از بيانات خود، با اشاره به اهتمام ويژه دين مبين اسلام به مسأله تعليم و تربيت فرمودند: اساس اسلام بر اين است كه مردم با تعليم و تربيت، راه هدايت را بپيمايند، به همين خاطر همه برنامههاي اسلام، بر محور تعليم و تربيت است.
حضرت آيت الله العظمي صافي، تخلّق جامعه اسلامي به صفت علم را از توصيههاي مهم اسلامي خواندند و بيان داشتند: همه بايد در اين مقام باشند كه علم و دانايي خودشان را بيشتر كنند و هميشه از نظر علمي رو به جلو حركت نمايند كه عظمت و عزّت يك كشور و نظام، به ميزان علم و معرفت افراد آن است. هر چه جامعه اسلامي از علم بيشتري بهرهمند باشد، قدرت نفوذ آن در جوامع ديگر بيشتر است.
معظم له در ادامه با اشاره به اينكه تعليم و تربيت در آموزههاي اسلامي از هم جدا نيستند، فرمودند: البته با پيشرفت درجات علمي در جامعه، بايد به درجات تربيت هم افزوده شود كه «نحن محتاجون الي العلم و إحتياجنا الي الاخلاق أكثر؛ ما به علم احتياج داريم و احتياج ما به اخلاق بيشتر از آن است.»
اين مرجع عاليقدر با اشاره به اينكه كشور ما بايد در مسير مقاصد حضرت وليعصر عليه السلام سير كند بيان كردند: اگر تعليم و تربيت ما بر مبناي احكام شرع مقدس و با رعايت همه جوانب اسلامي باشد، موجب خوشحالي آقا امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف - كه بالاتر از آن چيزي نيست- ميشود.
ايشان كار معلمان و اساتيد را از عبادات مهم خوانده و افزودند: نقش معلمان و اساتيد محترم در تربيت علمي و اخلاقي جامعه بسيار ويژه و مهم است. اگر اساتيد و معلمان متعهد و متخصص بر سر كار باشند، جامعه به سمت پيشرفت و عزّت حركت خواهد كرد.
***
مشروح قسمتي از بيانات معظم له در ذيل آمده است:
بسم الله الرحمن الرحيم. الحمدلله رب العالمين والصلوة والسلام علي سيد الأولين و الآخرين سيّدنا ابوالقاسم محمد و علي آله الطيبين الطاهرين المعصومين و لاسيما مولانا بقية الله في الأرضين و اللعن علي اعدائهم اجمعين الي يوم الدين.
بنده از شما تشكر ميكنم و براي شما آقايان و همكاران محترمتان و همه كساني كه توفيق خدمت به فرهنگ تعليم و تربيت دارند از خداوند متعال مسألت توفيق دارم و اميدوارم كساني كه در اين راه زحمت ميكشند بتوانند در راستاي اجراي اهداف اسلام و دستورات دين گام بردارند.
اهميت مسأله تعليم و تربيت در اسلام
مسأله تعليم و تربيت از مسائلي است كه هميشه و در همه زمانها توجه ويژهاي به آن ميشده است. اساس دين مقدس اسلام هم همين مسأله تعليم و تربيت است. اصلاً اسلام، همهاش علم و اخلاق است، معرفت و تربيت است.
توصيه اسلام عزيز اين است كه همه بايد در مقام اين باشند كه علم و دانايي خودشان را بيفزايند. بايد انسان در مسأله علم و دانش دائماً رو به جلو و در حال پيشرفت باشد.
لزوم توأم بودن پيشرفت علمي و اخلاقي
البته جامعه اسلامي در عين حالي كه پيشرفت علمي دارد بايد در مقام تربيت هم همينطور باشد: نحن محتاجون الي العلم و إحتياجنا الي الاخلاق أكثر؛ ما به علم احتياج داريم و احتياج ما به اخلاق بيشتر از آن است.»
انشاء الله هر چه در اين دو مقصد، جلوتر باشيم ساير مسائل و مطالب هم محقق ميشود؛ ولي اگر طوري باشد كه در اينجا كمبودي داشته باشيم، بقيه مسائل هم لا ينحل باقي خواهد ماند.
نقش اساتيد و معلمان در پيشرفت جامعه
حضرت رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم در روايتي فرمودند: «اِنَّما بُعِثْتُ مُعَلِّماً» يعني من تعليمدهنده مبعوث شدم، به عنوان معلم بشريت مبعوث شدم، در قرآن هم داريم كه فرمود: «هُوَ الَّذي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ» ؛ يعني پيامبر، معلّم و آموزشدهنده بشر است. اين است بزرگي مقام معلم و استاد.
نقش معلّمان و اساتيد محترم در تربيت علمي و اخلاقي جامعه بسيار ويژه و مهم است. اگر اساتيد و معلّمان متعهد و متخصص بر سر كار باشند، جامعه به سمت پيشرفت و عزّت حركت خواهد كرد. همه كساني كه توفيق معلمي را دارند بايد به فكر اين باشند كه دانشجو و دانشآموز را بر طبق مباني اسلام و در راه ترقّي و تكامل نظام اسلامي تربيت كنند.
تعليم و تربيت براي اين عزيزان عبادت است، جهاد است، مدرسه هم مثل مسجد كلاس انسانسازي است؛ كلاس تعليم و تربيت است و بالاترين عبادتها همين است كه ما بتوانيم مردم را در راه علم و دانش پيش ببريم.
عظمت نظام اسلامي وابسته به پيشرفت علمي
اين را هم بدانيد كه هر چه كوشش ما در راه پيشرفت علمي بيشتر و مملكت ما در اين جهت پيشرفتهتر باشد، عظمت ما در دنيا بيشتر خواهد شد، و اگر اينطور نباشد، عظمتي هم نخواهيم داشت.
بايد مملكت ما در علم، در عمل و كمالات مختلف انساني گوي سبقت را از همه كشورها بربايد و به گونهاي باشد كه در هيچ زمينهاي محتاج نباشيم؛ نه به علم ديگران و نه به صنعت آنان.
بايد دانشجويان ما، فرهنگ ما، تعليم و تربيت ما طوري باشد كه اسباب خوشحالي آقا امام زمان عجل الله تعالي فرجه الشريف – كه گمان نكنم بالاتر از آن چيزي باشد- فراهم شود.
لزوم دوري فضاي علمي از ملاهي و مناهي
به عنوان نكته آخر هم بايد تذكراً خدمت شما عزيزان عرض كنم اخيراً شنيده شده كه در برخي كتابهاي دانشآموزان درس آموزش موسيقي گذاشته شده است كه اگر صحت دارد بايد برداشته شود.
اين قضيه تعليم موسيقي در زمان رضاخان و در آن اوضاع ضد اسلامي هم مطرح بود. برخي آمده بودند و اصرار ميكردند كه بايد موسيقي وارد بحث تعليم شود و دانشآموزان آن را فرابگيرند. در مقابل بسياري از انسانهاي متعهد ايستادگي ميكردند و مردم هم واقعاً با تعهد در مقابل اين حرفها ايستادند.
ابتدا گفتند اين برنامه آموزش موسيقي براي دانشآموزان اختياري باشد و هر كه خواست شركت كند ولي وقتي ديدند استقبالي نميشود آموزش آن را جزو برنامهها قرار دادند.