شنبه: 1403/02/1
نسخه مناسب چاپSend by email
بی‌همتا در میدان عبادت
نوشتار مرجع عالیقدر در وصف مقام والای امام سجّاد علیه‌السّلام
نوشتاری از آیت الله العظمی صافی گلپایگانی مدظله العالی در وصف مقام والای امام سجّاد علیه‌السّلام

بسم اللّه الرحمن الرحیم
«وَ مَا أُمِرُوا إِلَّا لِیَعْبُدُوا اللهَ مُخْلِصینَ لَهُ الدِّین»‏ (1)
پرستش و بندگی خدا و اخلاص در عبادت در این عالَم پهناور و بی‌کرانه، از بندگان مخلص حسب درجاتی که به آن نائل شده‌اند آشکار می‌گردد و در رأس آنها، انبیا و ائمه هدی علیهم‌السلام قرار دارند و مثل حضرت ابراهیم خلیل به مقام خُلَّت نائل گردیده و حضرت خاتم الانبیاء صلی‌الله علیه و آله به حبیب خدا ملقّب شده است و ائمه‌ی طاهرین صلوات‌الله علیهم اجمعین به مقام امامت که مثل حضرت ابراهیم علیه‌السلام پس از طیّ آن دوره‌های ملکوتی به آن افتخار یافت حائز گردیدند و نخبگان این میدان و ظهور خاص هر کدام به صفت قُربِ وصل و ایصال معنوی و جلوات خدانشانی و خداجویی، مردم را به عالم غیب متوجه می‌سازند.
حضرت امام زین العابدین علیه‌السلام یکی از آن بزرگوارانی بود که به مقام مخلَص‌بودن نائل گردیده و در تمام صفات حمیده، دارای مقاماتی شد که همه بزرگان عالم اسلام از هر فرقه و نِحله‌ای او را برترین و افضل و اجلّ می‌دانستند؛ فقهاء امّت می‌گفتند: أفقه از او نیست و او را افضل قریش می‌دانستند.
القابی که برای آن حضرت معروف بود حکایت از همان مقامات بلند داشت. در عبادت، لقب او به حق زین‌العابدین بود، لقبی که پیغمبر اکرم صلی‌الله علیه و آله او را به آن معرّفی نمود.
از کثرت سجود او را ذو الثَّفِنات و سجّاد می‌گفتند. در اخلاق حمیده، رسیدگی به فقراء و مستمندان مشهور و معروف بود، امّا ظهور این صفت خدانشانی و دعا از آن حضرت مختصّ به خودشان بود.
صحیفه‌ی کامله سجادیه، این یادگار بزرگ و این معجزه‌ی بی‌نظیر که مشحون به همه‌ی مطالب الهیات و حقایق معرفتی است بالاتر از این است که حقّ وصف و مدح آن را بُلَغاء و علماء بیان کنند چنان‌که گفته شد و به حق گفته‌اند: اگر کسی بخواهد خدا با او سخن بگوید باید قرآن بخواند و اگر بخواهد با خدا سخن بگوید صحیفه‌‌ی کامله‌ی سجادیه را بخواند.
امام سجاد علیه‌السلام در این میدان، بی‌همتا است. شیعه و عالم اسلام باید به این کتاب- که به حق زبور آل محمد صلوات‌الله علیهم معروف شده- افتخار نمایند.
همه باید به این دعاها مداومت داشته باشند و جمله‌ها و بندهای آن را تکرار کنند و وِرد زبان قرار دهند و در معانی آن تأمل کنند.
باید در حوزه ها و دانشگاه‌ها، کلاسِ درس صحیفه‌ی کامله گذاشته شود. ما برای پرستش خداوند و راز و نیاز و مناجات با خدا با این نعمت بزرگ بی‌کران، نیاز به هیچ کتابی از دیگران نداریم.
البته این مقدار که عرض شد یک بُعد از شخصیّت ملکوتی امام سجاد علیه‌السلام است. ابعاد دیگر شخصیت و سیره و مواضع آن حضرت همه برای مسلمانان درس و مکتب است.
پس از واقعه‌ی عاشورا که به ظاهر، دشمنان دین گمان می‌کردند خاندان پیغمبر و اهل بیت علیهم‌السلام را با آن فجایعی- که در شدّت و قساوت بی‌نظیر بود- قلع و قمع کردند، ظهور و حضور چنان شخصیتی که فضایل و مقامات و علوم و اخلاق کریمه‌اش مورد اتّفاق عموم قرار بگیرد، معجزه‌ی بزرگ حقانیّت اهل بیت علیهم‌السلام است.
سزاوار است به همه اعلان کنیم: إنْ کُنْتُم فی رَیْب فیما خَصّ اللهُ تعالی اهلَ هذا البیتِ وَ مَا أعْطاهم مِن الإمامة فَأتُوا بِرَجُلٍ مثل زین‌العابدین علیه‌السلام فی المَقامات العالیة و الدَّرجات الرَّفیعة القُدسیّة صلّی الله علیه و علی أهل بیته و اولاده الأئمة المعصومین سیّما بقیة ‌الله فی الأرضین مولانا المهدی ارواح العالمین له الفداء و السَّلام علی شیعته و محبّیه خیر البریّة أجمعین.

پی نوشت:
1.و به آنها دستوری داده نشده بود جز اینکه خدا را بپرستند در حالی که دین خود را برای او خالص کنند./سوره بیّنه، ‌آیه5

پنجشنبه / 23 ارديبهشت / 1395