پنجشنبه: 1403/01/9

فصل پنجم: ولادت و زندگانی امام حسن مجتبی(ع)

بنابه اختیار شیخ مفید در مسارالشیعه[1] و شیخ بهائی در توضیح‌المقاصد[2] و دیگران[3] سبط اكبر پیامبر اکرم‌(ص) ، حضرت امام حسن مجتبی‌‌(علیه‌السلام) در پانزدهم ماه رمضان سال سوم هجرت متولد شد.

فارسی
پنجشنبه / 7 اسفند / 1393

فصل پنجم:

ولادت و زندگانی امام حسن مجتبی(ع)

 

فارسی

عقد اخوّت بین پیامبر و علی‌(علیهما السلام)

علاوه‌بر علمای شیعه، محدّثان مشهور و مورّخان معروف و نویسندگان كتب سیره اهل‌سنّت، مانند حلبی، زینی دحلان و ابن هشام، حدیث اخوّت را روایت كرده‌اند.

فارسی

موضوع مهمّ و جالب

موضوعی كه در این صحنه‌های مودّت‌ساز و محبّت‌آفرین، جالب و بااهمّیّت بود، انتخاب حضرت علی‌‌(علیه‌السلام) توسّط پیامبر‌(ص) به برادری خود بود.

 

پیامبر‌(ص) همه را باهم برادر كرد و به گفته بسیاری از مورّخان و محدّثان، افرادی را كه هم‌طراز و هم‌رتبه بودند، برادر قرار داد.

فارسی

تكرار عقد اخوّت

چنان‌که از کتب تاریخ و حدیث استفاده می‌شود عقد اخوّت چندین بار صورت گرفت:

1. یک مرتبه بین مهاجرین چنان‌که در بحارالانوار، از ابن‌عمر روایت شده است.[1]

2. در مدینه طیبه بین مهاجر و انصار، در ابتدای ورود به مدینه، چنان‌که در بحارالانوار و سیره ابن‌هشام و کتاب‌های دیگر نقل شده است.[2]

فارسی

عقد اخوّت بین اصحاب پیامبر‌‌(ص)

پیامبر اكرم‌(ص) از آغاز دعوت، به مسئله اخوّت دینی عنایت و توجّه تمام داشت و آن را از اركان مهم و پایه‌های استوارِ اجتماعِ زندة مسلمانان می‌دانست و به‌وسیله آن، كینه‌ها و دشمنی‌های دیرینه اقوام و قبایل مختلف را از بین برد.

 

فارسی

فصل چهارم: حدیث اخوّت

یکی دیگر از مناسبت‌ها و اتفاقات تاریخی که در ماه مبارک رمضان به‌ وقوع پیوست، عقد اخوت و پیمان برادری بود که - بنابه نقل شیخ مفید - در روز دوازدهم ماه رمضان، پیامبر اكرم‌(ص) بین اصحاب عقد اخوّت بست و بین خود و علی‌‌(علیهم‌السلام)  نیز پیوند برادری برقرار كرد.[1]

فارسی

فصل چهارم:

حدیث اخوّت

 

فارسی

شخصیّت خدیجه‌‌‌(علیها‌السلام)

همان‌گونه كه می‌دانیم خانه و خانواده، محیط تربیت بوده و در رشد جسم و فكر و ساختار شخصیّتی انسان تأثیر می‌گذارد و آن را اصیل و باثبات و پایدار می‌سازد.

خاندان خدیجه‌‌‌(علیها‌السلام) ، از جانب پدر و مادر و اجداد پدری و مادری از اصیل‌ترین خانواده‌های «جزیرة العرب» و صاحب شرافت و سیادت بودند.

خدا خواست كه این بانوی بی‌همتای حرم نبوّت و مادرِ یازده اخترِ برج امامت و ولایت، در عقل و ادب و حكمت و بصیرت و معرفت، نابغه و ممتاز باشد.

فارسی

قال رسول‌الله‌(ص) :

«اُمِرْتُ اَنْ اُبَشِّرَ خَدیجَةً بِبَیْتٍ مِنْ قَصَبٍ لا صَخَبٌ فیهِ وَلا نَصَبٌ»؛[1]

رسول خدا‌(ص) فرمود: «به من امر شد که خدیجه را به خانه‌ای بشارت دهم، خانه‌ای از طلا که در آن ناله و اندوه نیست».

فارسی

صفحه‌ها

اشتراک در RSS - رمضان