جمعه: 10/فرو/1403 (الجمعة: 19/رمضان/1445)

كیفیت عزاداری

4. حکم چاك‌زدن گریبان و بر سر‌و‌صورت­زدن در مصیبت امام­حسین(علیه السلام)  چیست؟

بر سر‌و‌صورت­زدن و گریبان چاك‌زدن در مصیبت آن بزرگوار مانعی ندارد.

5. برخی در جلسات سینه‌زنی و عزاداری معصومین^ در حال عزاداری صورت خود را خراش انداخته و به صورتشان خون جاری می‌شود؛ عزاداری به این شكل چه حکمی دارد؟

معلوم نیست که این كارها به­عنوان ابراز شدت تألم بر مصائب اهل‌بیت^ و عزاداری برای آن بزرگواران وهن باشد؛ بلی اگر موجب ضرر معتنی­به شود جائز نیست.

6. بعضی عزاداران به خود گِل می‌مالند و یا اینكه با پای برهنه راه می‌روند. این نحوه عزادارای چه حكمی دارد؟

این­گونه امور كه در محلّی طبق مرسوم آن محل به‌وسیله آن اظهار حزن و عزا نسبت به سالار شهیدان(علیه السلام)  بنمایند چنانچه ضرر معتد‌به برای جسم و جان نداشته باشد‌، مانعی ندارد.

7. سینه‌زنی به صورتی‌ كه دور می‌چرخند و جست‌وخیز دارند، چه حكمی دارد؟

اشكال ندارد ولی مواظب باشید وقار عزاداری مخدوش نشود.

 

8. آیا سینه‌زنی به صورتی كه از كمر به بالا برهنه شوند، در عزاداری سیّدالشهدا(علیه السلام)  جائز است؟

اگر مستلزم نگاه نامحرم نباشد اشكال ندارد.

9. سینه‌زنی، زنجیرزنی و یا به سر‌و‌صورت­كوبیدن در خلال عزاداری، به‌طوری‌ كه موجب صدمه، مثلاً مجروح‌­شدن و یا سرخ­شدن می‌شود، چه حكمی دارد؟

اگر صدمه معتد‌‌به نباشد اشكال ندارد.

10. در مراسم سینه­زدن، در­آوردن لباس درصورتی‌كه معرض تحریك باشد چه حكمی دارد؟

اگر مَعرض تحریك باشد اشكال دارد و بهتر است با لباس عزاداری شود.

11. در مراسم عزاداری ائمه معصومین^ سینه‌زدن یا چنگ‌زدن به صورت به طریقی كه خون بیاید چه حكمی دارد؟

عزاداری بر آن بزرگواران به هر نحوی كه موجب ضرر معتدّ­به به بدن نباشد و مشتمل بر خلاف شرع از هر جهت نباشد مطلوب است.

12. «هروله» در جلسات عزاداری چه صورتی دارد و حال آنكه مظنه هتك عزاداری و لوث­شدن آن و پایین­آمدن حزن و تأثّر عزاداران بسیاری است؛ لطفاً علاوه ­بر جواب، قاعده و نصیحتی راجع به عزاداری عنایت بفرمایید؟

 

گاه می‌شود كه اشخاص مصیبت‌زده از شدت تأثّر از جا بر‌می‌خیزند و می‌روند و می‌آیند و خود را می‌زنند و فریاد می‌كنند؛ اگر كسی در مصیبت حضرت سید‌الشهدا(علیه السلام)  كه اعظم مصائب است واقعاً چنین حالی پیدا كند یا مثل تباكی چنین حالی را دارد نمی‌توان این حالات را اهانت دانست. در این موارد سلیقه‌ها مختلف است؛ به‌حسب ازمنه و امكنه فرق پیدا می‌كند و عرف عام را باید ملاك دانست. آنچه لازم است این است كه همه بر حفظ و شكوه و عظمت و حقیقت و وقار قدسی و ملكوتی این برنامه و نشان­دادن كمال حزن و اندوه خود اهتمام نمایند. خداوند تأیید فرماید.

13. نظرتان راجع به اینكه به هنگام عزاداری و سینه­زدن بعضی به نیت اینكه در موسم حج هستند و یا اینكه با یاد حضرت زینب÷ كه در حال هروله بود، هروله می‌‌كنند و سینه می‌زنند را بیان فرمایید؟

نیّت اینكه در موسم حج هستم و هروله می‌كنم صحیح نیست ولی به­عنوان شدت تأثر و ناراحتی از آن مصائب عظمی اشكال ندارد.

14. در برخی از جلسات مذهبی و عزاداری برای اظهار نهایت تذلّل در برابر اهل‌بیت^ عدّه‌ای صدای حیوانات مانند سگ از خود در‌می‌آورند. حكم شرعی آن را بیان فرمایید؟

چون در انظار بعضی موهن است سزاوار است اظهار ارادت و ولایت خود را در صورت‌های جالب و تحسین‌آمیز انجام دهید.

 

15. تشكیل هیئت در كوی و خیابانی كه اهالی آن به شعائر دینی مقید نبوده، بلكه سینه­زنی و نظائر آن نزد ایشان، كاری عجیب و غریب می‌نماید و احیاناً باعث تمسخر مجالس عزاداری و یا هتك حرمت می‌شود، چه حكمی دارد؟

باید در مسجد و حسینیه واقع در محل‌های مذكور هیئت و مجالس مذهبی به­صورت شایسته تشكیل شود و از وعاظ و علمای با‌فضل جهت اداره مجلس دعوت بشود كه آنها دین مبین اسلام را آن‌چنان كه هست برای مستمعین بیان كنند؛ در این صورت گمان نمی‌رود باعث تمسخر بشود؛ مضافاً بر اینكه در تبلیغ دین، به تمسخر یك عده جاهل و نادان نباید اعتنا كرد.

نويسنده: