جمعه: 31/فرو/1403 (الجمعة: 10/شوال/1445)

اعتقاد شیعه نسبت به ابن‌عباس و دختران پیامبر(ص)

س. شیعه، ابن‌عباس که دانشمند امت و مفسّر قرآن بود را کافر می‌داند؛ در کتاب کافى جمله‌اى درباره ابن‌عباس آمده که به کفر او اشاره مى‌کند و مى‌گوید که او جاهل و بى‌عقل بوده است!

در رجال کشى هم آمده است: «اللهم العن ابنی فلان وأعم أبصارهما، كما عمیت قلوبهما؛ بار خدایا فرزندان فلانى را لعنت کن و چشم‌هایشان را کور کن چنان‌که دل‌هایشان را کور کرده‌اى ...». همچنین شیعیان با دختران پیامبر‌(ص)  غیر از فاطمه، کینه و دشمنى می‌ورزند و چنان از آنها نفرت دارند که بعضى گفته‌اند که اینها دختر پیامبر‌(ص)  نیستند.

پس کجاست محبّت اهل‌بیت که شیعیان ادّعاى آن را مى‌کنند؟

ج. در مورد ابن‌عباس، اگرچه مواضع مورد سؤال از او حکایت شده است و اجمالاً در آن فتنه‌های عظیمی که جلو آمد و همه در معرض امتحان قرار گرفتند او در صف وابستگان به امیرالمؤمنین‌(علیه‌السلام)  قرار داشت و تا زنده بود از حق حمایت می‌کرد، علامه حلّی در شأن او می‌گوید:

کَانَ مُحِبّاً لِعَلی‌(علیه‌السلام)  وَ تلمیذه، حاله فی الجَلالَة وَالإخْلاصِ لأمیرالمؤمِنینَ‌(علیه‌السلام)  أشْهَر مِن أنْ یخفى.[1]

ابن‌عباس صاحب مواضع و احتجاجات مهمّ با عایشه و معاویه است.

 

اجمالاً شیعه به ابن‌عباس افتخار می‌کند. ابن‌عباس کسی است که از رسول خدا، ولایت امیرالمؤمنین، امام‌حسن، امام‌حسین و نه تن از فرزندان امام حسین‌(علیهم‌السلام)  را روایت کرده است.

در مورد دختران پیامبر‌(ص)  هم، نیز شیعه کمال احترام را دارند ولی اختصاص فاطمه زهرا‌(علیها‌السلام) به آن عناوین بزرگ و مقامات بالا چنان جلوه‌ کرد که گمان رفت که بعضی محققین آنها را ربیبه‌های پیغمبر‌(ص)  بشمارند.

جالب این است که ابوالعاص ‌بن ‌ربیع آن داماد مورد ستایش رسول خدا‌(ص)  همسر زینب، از شیعیان مخلص امیرالمؤمنین‌(علیه‌السلام)  و در خودداری از بیعت با ابوبکر از امام‌(علیه‌السلام)  تبعیت داشت، درحالی‌که از معاشرت عثمان با رقیه و ام‌کلثوم برای رسول الله‌(ص)  نگرانی‌هایی جلو آمد که:

آن به کــه نپرسی و مــا نیز نگوییم
 

 

کافسانه ما باعث صد گونه ملال است
 

 

 

 

[1]. علامه حلی، خلاصة‌الاقوال، ص190؛ ابن‌عباس از محبان و شاگردان علی× بود و جلالت و اخلاص او نسبت به امیرالمؤمنین× مشهورتر از آن است که مخفی شود.

نويسنده: