جمعه: 31/فرو/1403 (الجمعة: 10/شوال/1445)

7. عظمت در علوم و معارف

اسلام، دین علم است؛ دین معارف است. یكی از عظمت‌های حضرت رسول اعظم(صلّی الله علیه و آله و سلّم) این است كه معارفی كه در قسمت الهیات و خداشناسی و مبدأ و معاد و رشته‌های دیگر عرضه داشته استوارترین و منطقی‌ترین معارف است.

مسلّم است كه پیغمبر اسلام(صلّی الله علیه و آله و سلّم) درس‌نخوانده بود و اصلاً شبه‌جزیره عربستان محل درس نبود و اگر كسی هم می‌توانست چند كلمه‌ای بنویسد چیزی نبود و او را از علوم و معارف بهره‌مند نمی‌كرد؛ مانند میلیون‌ها افرادی كه سواد خواندن و نوشتن دارند اما از حقایق و معارف بهر‌ه‌ای ندارند. این علومی كه از پیغمبر اسلام(صلّی الله علیه و آله و سلّم) ظاهر شده و در كتاب آسمانی او شرح و بیان گردیده است با سال‌ها تحصیل در دانشگاه‌های الهیات و تحقیق در رشته‌های مختلف فلسفه و حقوق و علوم فراهم نمی‌شود.

صحیح‌ترین و محكم‌ترین عقاید را در قسمت الهیات و فلسفه‌ نظری و در قسمت اخلاق و حكمت عملی در اختیار بشر گذارد. و در رشته‌های مختلف علوم كه بسیاری از آن سال‌ها و قرن‌ها بعد كشف و بر بشر معلوم شده مثل جنین‌شناسی، نبات‌شناسی، معرفت اعضا،

 

كیهان‌شناسی، عدد ستارگان، مسئله تسخیر فضا، طرز جلوگیری از بیماری‌های مسری و موجودات ذره‌بینی و...، آن‌قدر در قرآن مجید و احادیث شریفه بیانات و مطالب ارزنده موجود است كه شرحش را در كتاب‌هایی كه دانشمندان مطلع در این موضوع نوشته‌اند باید خواند و بهتر این است كه در این موضوع چون هرچه كلام را مبسوط كنیم باز هم مختصر گفته‌ایم به دو شعر حافظ شیرازی اكتفا می‌نماییم:

 

ستاره‌ای بدرخشید و ماه مجلس شد
 

 

 

دل رمیده ما را انیس و مونس شد
 

نگار من كه به مكتب نرفت و خط ننوشـت
ج

 

 

به غمزه مسئله‌آموز صد مدرس شد
ج

     
 

در اینجا برای اینكه مقاله طولانی نشود سخن را كوتاه می‌كنیم و از بیان سایر نواحی عظمت رسول گرامی اسلام(صلّی الله علیه و آله و سلّم) مانند عظمت استقامت و شجاعت و تقوا و عبادت و صداقت و امانت و عفو و گذشت و خلق عظیم و معجزات آن حضرت و عظمت‌های قرآن مجید كه معجزه جاودان و دلیل صحّت نبوّت تمام انبیا است صرف‌نظر می‌نماییم. در جایی كه بیگانگان زبان به تعظیم و اعتراف بگشایند و شاعر دانشمند مسیحی در قصیده‌ای كه در مدح پیغمبر اسلام(صلّی الله علیه و آله و سلّم)| می‌سراید می‌گوید.

 

إنّی مَسیــِـحىٌ أَهَّلَ مُحَمَّدا
 

 

وَ أرَاهُ فِی سفز الْعُلا عُنْوَاناً
 

 

من مسیـحی هستم و محمّد را تجلیل می‌كنم و او را سرآغاز کتاب علو و بلنـــدی مقام می‌دانم.

و دكتر شبلی شمیل طبیعی در قصیده‌ای كه عظمت‌های آن حضرت را ستوده است بگوید:

مِنْ دُونِهِ الأَ بْطَال فِی كُلِّ الْوَرَى
 

 

مِنْ حَاضِــــرٍ أَوْ غَائِــبٍ أَوْ آتٍ
 

 

تمام مردان بزرگ دنیا و قهرمانان گذشته و حال و آینده مقامشان و شأنشان و شخصیتشان مادون مقام اعلای محمّد است.

معلوم است كه مسلمانان باید چقدر حق‌شناس زحمات و هدایت‌ها و راهنمایی‌های آن حضرت باشند.

امید است در این عصر، مسلمانان آگاه و فداكار، خصوصاً نسل جوان، رسالت اسلام را به مردم دنیا برسانند و تمام نقاط را به انوار هدایت آن متصل سازند و اعصار طلایی ایمان و عمل را متعهدانه تجدید نمایند.

و آخر دعوانا أن الحمد لله ربّ العالمین

 

 

نويسنده: