6. زندگانی شخصی حضرت امام مهدی(عج)
آیا حضرت صاحبالأمر (ع) همسر دارند و صاحب عائله و فرزند ميباشند؟ اگر دارند كجا اقامت دارند و آيا آنها شناخته شدهاند يا بهطور ناشناس زندگي ميكنند و كسي آنها را نميشناسد؟
بايد متذكّر بود كه جواب اين پرسش، در هاله قدس غيبت امام (ع) قرار دارد و خفای امر امام (ع) كه يكي از نشانهها و خصايص آن حضرت است، در پاسخ اين سؤال نيز اثر ميگذارد، لذا به طورتحقيق و يقين نميتوان به آن پاسخ داد، چون در اين زمينه احاديث و روايات اطمينانبخشي در دست نداريم، يا اينكه به نظر حقير نرسيده است؛ و اگر در عصر ائمّه علیهمالسلام و در وقت صدور ساير روايات، اينگونه پرسشها مطرح شده باشد، شايد بعضي از روات احاديث، براي اينكه در جوهر مطلب دخالت نداشتهاند، به حفظ و ضبط احاديث آن همّت نگماشتهاند.
بعضي از رواياتي هم كه در دسترس است با چشمپوشي از وضع سند و متون آنها، يا از جهت اختلاف نسخه يا غرابت متن، ضعف دارند. مانند روايت شيخالطائفه شيخ طوسي قدسسره در كتاب الغيبه از مفضّل بن عمر از حضرت امامصادق (ع) روايت كرده كه اگرچه اين جمله آن:
«بر مكان ايشان هيچكس، حتّي فرزندي از فرزندانش اطّلاع ندارد».
كه با قطع نظر از مناقشه بعضي در آن، بر وجود فرزند براي آن حضرت دلالت دارد.
امّا الغيبه، نعماني اين جمله را چنين روايت كرده است:
«از مكان ايشان هيچكس حتّي دوستدارانشان نيز خبر ندارند».
باوجوداين اختلاف، استناد به نقل الغيبه شيخ طوسی اطمينانبخش نيست؛ بلكه نقل الغيبه نعماني از برخي جهات، مانند علوّ سند و لفظ حديث، معتبرتر به نظر ميرسد.
بعضي از روايات، مثل خبر كمالالدّين انباري و خبر زينالدّين مازندراني از جهت غرابت و ضعف ظاهري كه در متن آنهاست، قابل استناد نميباشند.
و بعضي ديگر، همچون فقرات برخي از «ادعيه و زيارات» نيز صراحت ندارند و قابل حمل بر عصر ظهور ميباشند.
علاوهبراين، با فرض قبول دلالت، متعرّض خصوصيّات و تفصيلات نبوده، فقط بهطور اجمال، اصل متزوّجبودن و فرزندداشتن آن حضرت را بيان ميكنند.
چنانكه وضع جناب خضر (ع) كه بهاتّفاق شيعه و سني در حيات است، و بنا بر تفاسير،[3] همان بندهاي است كه در سوره كهف،[4] سرگذشت حضرت موسي (ع) با سرگذشت ايشان آمده است، از اين جهات نيز بر ما نامعلوم است.
همچنين وضع حضرت عيسي (ع) بااينكه زنده است، در اين امور عادّي، از جهات متعدّد، نامعلوم است. بلكه وضع دجّال بنا بر قول آنانكه فعلاً او را زنده ميدانند، و ابنصائد و ابنصيّاد كه مسلم در صحيح[5] و ترمذي[6] و ابوداوود[7] و ابنماجه[8] هريك در سنن خود روايت نمودهاند[9] از اين جهات همه مجهول است؛ و باوجوداين، اهلسنّت به وجود آنها و حيات فعلي آنها معترفاند.