شنبه: 1/ارد/1403 (السبت: 11/شوال/1445)

نحوه رسیدگی به پرونده‌های کیفری منافی عفت

س111. در پرونده‌های کیفری منافی عفت که شخص یا اشخاصی مرتکب اعمال مستوجب حد شده‌اند و چهار اقرار یا چهار شاهد هم وجود ندارد، بفرمایید:

 

1. آیا بر قاضی واجب است که روند رسیدگی و تحقیقات را ادامه دهد تا به علم برسد یا اینکه می‌تواند در همان مراحل اولیه تحقیقات به میزانی که مستوجب تعزیر می‌باشند اکتفا نماید و پرونده را مختومه کند تا حد ثابت نشود؟

ج. ادامه تحقیقات برای حصول علم لازم نیست بلکه اگر از تحقیقات متعارف و مشروع به ضمیمه قرائن علم حاصل شود قاضی (مجتهد جامع الشرایط) می‌تواند برطبق علم خود حکم کند و اگر اقرار یا شهادات معتبره مقبوله وجود نداشت، پرونده مختومه می‌شود. والله العالم

2. اگر قاضی به وسیله جمیع محتویات پرونده و قرائن و امارات به علم برسد که جرم مستوجب حد صورت گرفته است، آیا می‌تواند در مواردی که به عنف نبوده و شاکی خصوصی وجود ندارد، به علم خود اعتنا نکند و با کتمان آن از اثبات جرم و اجرای مجازات صرف‌نظر نماید؟

ج. نمی‌تواند صرف‌نظر نماید و وجود رضایت یا عدم وجود شاکی خصوصی در اجرای حدود اثری ندارد. والله العالم

3. اگر متهم یک بار اقرار نماید به عملی که مستوجب حد است و قاضی بداند که او از مقررّات اثبات حد و نصاب لازم بی‌خبر است، آیا واجب است که او را از عواقب و میزان نصاب آگاه کند و او را از اقرار مجدّد نهی نماید یا اینکه مستحب است و جنبه ارشادی دارد؟

ج. قاضی نمی‌تواند متهم را از اقرار مجدد نهی کند لکن گفتن اینکه اگر مثلاً چهار مرتبه اقرار کند حد ثابت می‌شود اشکال ندارد. والله العالم

 

موضوع: 
نويسنده: