چهارشنبه: 5/ارد/1403 (الأربعاء: 15/شوال/1445)

متفرقه دیات

س630. اینجانب 14 سال از ازدواجم می‌گذرد. خداوند سه بچه به اینجانب داده است؛ اولی سالم است دومی عقب‌افتادگی ذهنی دارد. با توجه به هشت سال سن هنوز صحبت نمی‌کند و به تشخیص دکتر معالجش بیماری او 50% مربوط به

 

شیمیایی شدن خودم در زمان جنگ است و 50% ارثی و بچه سوم 24 ساعت بعد از تولّد در بیمارستان فوت شده و دکترها گفتند دیگر بچه‌دار نباید بشوی و خانم اینجانب با قرص جلوگیری می‌کرد تا الآن که حدود 50 روز است به‌علت احیاناً فراموشی او و نخوردن قرص یکی دو روزه آبستن است. مشاوره پزشکی می‌گوید باید جنین را سقط کنید چون 80% معلول به دنیا می‌آید. لذا خواهشمندم در این امر مرا یاری بفرمایید که آیا می‌توانیم بچه را سقط کنیم یا خیر؟

ج. خداوند از شما رفع گرفتاری نماید و به شما اجر عنایت فرماید. باید دانست که حکمت تقدیرات الهی بر ما مخفی است و فکر بشر به آن نمی‌رسد و قدر مسلم این است که خداوند صلاح حال بندگان را مقدّر می‌فرماید. پس باید تابع حکم شرع باشیم و در مورد سؤال، شرعاً سقط جنین جایز نیست و علاوه بر حرمت، موجب دیه نیز هست. والله العالم

س631. چنانچه بر اثر تصادف، جراحتی بر شخصی وارد شود که نهایتاً منجر به دیه معادل (45 هزارم) دیه کامل یک انسان (مرد) تشخیص داده شود و شخص مقصّر اظهار عسر و حرج کند، آیا شرعاً دیه از ضارب ساقط است؟

ج. اگر ثابت شود که بدهکار توان پرداخت بدهی را ولو به نحو تدریجی ندارد، به او مهلت داده می‌شود ولی بدهی ساقط نمی‌شود. والله العالم

س632. راننده‌ای که همراه سرنشین دیگری در حال مأموریت بوده در اثر بی‌احتیاطی و سرعت زیاد، اتومبیلش با مانع وسط جاده برخورد کرده، واژگون می‌شود و صدمات عدیده‌ای به شرح ذیل بر سرنشین همراه راننده وارد می‌شود:

 

1. شکستگی مهره هفتم گردن و مهره چهارم سینه که منجر به قطع نخاع کامل شده است (ضایعه دایم). 2. فلج کامل و دایمی هر دو اندام تحتانی (هر دو پا) راست و چپ. 3. عدم کنترل دایمی ادرار (سلس دایمی بول). 4. عدم کنترل مدفوع. 5. عدم توانایی مقاربت به‌طور کامل. 6. فلج اندام‌های فوقانی (دست) راست و چپ، حدود هشتاد درصد. 7. بروز زخم بستر به‌علت عدم توانایی حرکت و خوابیدن طولانی‌مدت در بستر که منجر به دو نوبت عمل جراحی شده است (زخمی که در اثر بستری شدن طولانی و عدم تحرک حادث شده است). 8. بروز عفونت‌های مکرّر مجاری ادراری و کلیوی که قابل عود مجدد می‌باشد. 9. تکرار زخم بستر و عفونت‌های کلیوی و ادراری و عوارض روانی ناشی از بستری شدن طولانی.

ضمناً بر اساس اتفاق‌نظر کارشناسان، راننده خودرو در اثر سرعت غیر مطمئنه و خستگی مقصر شناخته شده است. اکنون با توجه به موارد فوق‌الذکر مستدعی است بفرمایید:

1. آیا بروز زخم که در اثر بستری شدن در بیمارستان و عدم توانایی حرکت و خوابیدن طویل‌المدت حادث شده، دارای ارش جدای از دیات معین شرعی در جنایات نقص اعضا دارد یا به‌علت اینکه در اثر همان بیماری‌های عارضی اصلی است ارش مجزا ندارد؟

2. آیا عفونت‌های ادراری و کلیوی که به‌صورت مکرر در اثر صدمات وارده به وجود می‌آید، دارای ارش جدایی است؟

ج1و2. علاوه بر دیه مقدّره، چیزی طلبکار نیست. والله العالم

 

3. در فرضی که ضربه واحد یا حادثه واقعه موصوف، باعث عدم کنترل ادرار و مدفوع به‌صورت دایمی شده است؛ آیا هرکدام دیه و ارش جدایی دارد؟

4. آیا قطع نخاع که نوعاً منجر به فلج قسمتی از اعضا می‌شود و سبب دیه کامل انسان مسلمان است (مثل فلج اندام‌های تحتانی و فقدان کنترل ادرار و...) هرکدام دیه مستقل دارد؟

5. در صورت تداخل، هرکدام را به تفکیک بیان نمایید.

ج3و4و5. بعد از دیه قطع نخاع، دیه دیگری یا ارش و حکومت ندارد. والله العالم

س633. والدینی که خداوند متعال فرزند شش انگشتی به آنها داده می‌خواهند انگشت اضافه او را قطع کنند، آیا جایز است؟

ج. اگر موجب ضرر قابل ملاحظه‌ای باشد، جایز نیست. والله العالم

 

 

موضوع: 
نويسنده: 
کليد واژه: