جمعه: 1403/01/10
نسخه مناسب چاپSend by email
حضرت آيت الله العظمي صافی در دیدار سرپرست آموزش و پرورش:
عزّت و عظمت يك جامعه به ميزان علم و معرفت افراد آن بستگي دارد./ همزمان با پيشرفت علمي، پيشرفت اخلاقي ضروري است.

حضرت آیت الله العظمی صافی در دیدار سرپرست آموزش و پرورش:

عزّت و عظمت یك جامعه به میزان علم و معرفت افراد آن بستگی دارد./ همزمان با پیشرفت علمی، پیشرفت اخلاقی ضروری است.

 

سرپرست وزارت آموزش و پرورش و همراهان وی روز پنجشنبه 28/6/1392 با حضور در دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی مدظله الوارف با معظم له دیدار كردند.
در ابتدای این دیدار، سرپرست این وزارتخانه آقای دكتر فانی گزارشی از برنامه‌های این وزارتخانه را ارائه كرد.
معظم له نیز با تشكر از ایشان و همه فرهنگیان و كسانی كه توفیق خدمت به فرهنگ تعلیم و تربیت را دارند توصیه‌های مهمی بیان نمودند.
ایشان در قسمتی از بیانات خود، با اشاره به اهتمام ویژه دین مبین اسلام به مسأله تعلیم و تربیت فرمودند: اساس اسلام بر این است كه مردم با تعلیم و تربیت، راه هدایت را بپیمایند، به همین خاطر همه برنامه‌های اسلام، بر محور تعلیم و تربیت است.
حضرت آیت الله العظمی صافی، تخلّق جامعه اسلامی به صفت علم را از توصیه‌های مهم اسلامی خواندند و بیان داشتند: همه باید در این مقام باشند كه علم و دانایی خودشان را بیشتر كنند و همیشه از نظر علمی رو به جلو حركت نمایند كه عظمت و عزّت یك كشور و نظام، به میزان علم و معرفت افراد آن است. هر چه جامعه اسلامی از علم بیشتری بهره‌مند باشد، قدرت نفوذ آن در جوامع دیگر بیشتر است.

معظم له در ادامه با اشاره به این‌كه تعلیم و تربیت در آموزه‌های اسلامی از هم جدا نیستند، فرمودند: البته با پیشرفت درجات علمی در جامعه، باید به درجات تربیت هم افزوده شود  كه «نحن محتاجون الی العلم و إحتیاجنا الی الاخلاق أكثر؛ ما به علم احتیاج داریم و احتیاج ما به اخلاق بیشتر از آن است.»
این مرجع عالیقدر با اشاره به این‌كه كشور ما باید در مسیر مقاصد حضرت ولی‌عصر علیه السلام سیر كند بیان كردند: اگر تعلیم و تربیت ما بر مبنای احكام شرع مقدس و با رعایت همه جوانب اسلامی باشد، موجب خوشحالی آقا امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف - كه بالاتر از آن چیزی نیست- می‌شود.
ایشان كار معلمان و اساتید را از عبادات مهم خوانده و افزودند: نقش معلمان و اساتید محترم در تربیت علمی و اخلاقی جامعه بسیار ویژه و مهم است. اگر اساتید و معلمان متعهد و متخصص بر سر كار باشند، جامعه به سمت پیشرفت و عزّت حركت خواهد كرد.

***

مشروح قسمتی از بیانات معظم له در ذیل آمده است:
بسم الله الرحمن الرحیم. الحمدلله رب العالمین والصلوة والسلام علی سید الأولین و الآخرین سیّدنا ابوالقاسم محمد و علی آله الطیبین الطاهرین المعصومین و لاسیما مولانا بقیة الله فی الأرضین و اللعن علی اعدائهم اجمعین الی یوم الدین.
بنده از شما تشكر می‌كنم و برای شما آقایان و همكاران محترمتان و همه كسانی كه توفیق خدمت به فرهنگ تعلیم و تربیت دارند از خداوند متعال مسألت توفیق دارم و امیدوارم كسانی كه در این راه زحمت می‌كشند بتوانند در راستای اجرای اهداف اسلام و دستورات دین گام بردارند.
اهمیت مسأله تعلیم و تربیت در اسلام
مسأله تعلیم و تربیت از مسائلی است كه همیشه و در همه زمان‌ها توجه ویژه‌ای به آن می‌شده است. اساس دین مقدس اسلام هم همین مسأله تعلیم و تربیت است. اصلاً اسلام، همه‌اش علم و اخلاق است، معرفت و تربیت است.
توصیه اسلام عزیز این است كه همه باید در مقام این باشند كه علم و دانایی خودشان را بیفزایند. باید انسان در مسأله علم و دانش دائماً رو به جلو و در حال پیشرفت باشد.
لزوم توأم بودن پیشرفت علمی و اخلاقی
البته جامعه اسلامی در عین حالی كه پیشرفت علمی دارد باید در مقام تربیت هم همین‌طور باشد: نحن محتاجون الی العلم و إحتیاجنا الی الاخلاق أكثر؛ ما به علم احتیاج داریم و احتیاج ما به اخلاق بیشتر از آن است.»
انشاء الله هر چه در این دو مقصد، جلوتر باشیم سایر مسائل و مطالب هم محقق می‌شود؛ ولی اگر طوری باشد كه در اینجا كمبودی داشته باشیم، بقیه مسائل هم لا ینحل باقی خواهد ماند.
نقش اساتید و معلمان در پیشرفت جامعه
حضرت رسول اكرم صلی الله علیه و آله و سلم در روایتی فرمودند: «اِنَّما بُعِثْتُ مُعَلِّماً»  یعنی من تعلیم‌دهنده مبعوث شدم، به عنوان معلم بشریت مبعوث شدم، در قرآن هم داریم كه فرمود: «هُوَ الَّذی بَعَثَ فِی الْأُمِّیِّینَ رَسُولاً مِنْهُمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَكِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ» ؛ یعنی پیامبر، معلّم و آموزش‌دهنده بشر است. این است بزرگی مقام معلم و استاد.
نقش معلّمان و اساتید محترم در تربیت علمی و اخلاقی جامعه بسیار ویژه و مهم است. اگر اساتید و معلّمان متعهد و متخصص بر سر كار باشند، جامعه به سمت پیشرفت و عزّت حركت خواهد كرد. همه كسانی كه توفیق معلمی را دارند باید به فكر این باشند كه دانشجو و دانش‌آموز را بر طبق مبانی اسلام و در راه ترقّی و تكامل نظام اسلامی تربیت كنند.
تعلیم و تربیت برای این عزیزان عبادت است، جهاد است، مدرسه هم مثل مسجد كلاس انسان‌سازی است؛ كلاس تعلیم و تربیت است و بالاترین عبادت‌ها همین است كه ما بتوانیم مردم را در راه علم و دانش پیش ببریم.
عظمت نظام اسلامی وابسته به پیشرفت علمی
این را هم بدانید كه هر چه كوشش ما در راه پیشرفت علمی بیشتر و مملكت ما در این جهت پیشرفته‌تر باشد، عظمت ما در دنیا بیشتر خواهد شد، و اگر این‌طور نباشد، عظمتی هم نخواهیم داشت.
باید مملكت ما در علم، در عمل و كمالات مختلف انسانی گوی سبقت را از همه كشورها برباید و به گونه‌ای باشد   كه در هیچ زمینه‌ای محتاج نباشیم؛ نه به علم دیگران و نه به صنعت آنان.
باید دانشجویان ما، فرهنگ ما، تعلیم و تربیت ما طوری باشد كه اسباب خوشحالی آقا امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف – كه گمان نكنم بالاتر از آن چیزی باشد- فراهم شود.
لزوم دوری فضای علمی از ملاهی و مناهی
به عنوان نكته آخر هم باید تذكراً خدمت شما عزیزان عرض كنم اخیراً شنیده شده كه در برخی كتاب‌های دانش‌آموزان درس آموزش موسیقی گذاشته شده است كه اگر صحت دارد باید برداشته شود.
این قضیه تعلیم موسیقی در زمان رضاخان و در آن اوضاع ضد اسلامی هم مطرح بود. برخی آمده بودند و اصرار می‌كردند كه باید موسیقی وارد بحث تعلیم شود و دانش‌آموزان آن را فرابگیرند. در مقابل بسیاری از انسان‌های متعهد ایستادگی می‌كردند و مردم هم واقعاً‌ با تعهد در مقابل این حرف‌ها ایستادند.
ابتدا گفتند این برنامه آموزش موسیقی برای دانش‌آموزان اختیاری باشد و هر كه خواست شركت كند ولی وقتی دیدند استقبالی نمی‌شود آموزش آن را جزو برنامه‌ها قرار دادند.
 

پنجشنبه / 28 شهريور / 1392