بسم الله الرحمن الرحیم
قال اللّه الحکیم فی کتابه الکریم: «يَرْفَعِ اللّه الَّذِينَ آمَنُوا مِنکُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ»
و قال الإمام جعفر الصادق عليه السلام: «الرَّاوِيةُ لِحَديثِنا يَشُدُّ بِه قُلُوبَ شِيعَتِنا أفضَلُ مِن ألف عَابد»
السلام عليکم و رحمة الله و برکاته
با تقدير و تشکّر از مسئولان محترم عتبه مقدّسه حسینیه علیه الصلوة و السلام و مرکز علّامه حلّی قدّس سرّه و مراکز و مؤسسات برگزار کننده این همایش بزرگ، و عرض ادب و احترام به حضّار و شخصيّتهاي علمي بزرگواری که اين جلسه باشکوه به حضورشان مزيّن است؛ کنگره بزرگداشت شخصيّت والايِ يکي از مفاخر عاليقدر مکتب تشیّع و مشاهير رُواة احاديث و حاملان علوم قرآن و عترت را گرامي ميدارم.
تقدير از نخبگان عالم انسانيّت و تذکّر و یاد سيره آنان و اسوهقرار دادن ايشان، سيرهاي است قرآني و برنامهاي است وحياني. هرگز نبايد رجال دين و هدايت و ارشاد و خادمان بشريّت، نامشان فراموش شود. بايد همواره از آنها، همه درس بگيرند و در مکتب تربيت آنها، آموزش ببينند.
يکي از بزرگان مکتب جهاني علم و ارشاد و هدایت - که به حقّ، از مفاخر بزرگ شيعه و پيروان راستين ائمه طاهرين صلواتالله عليهم اجمعين و تجسّم اخلاق اسلامي بود- عالم و زعيم بزرگ علّامه حلّی اعلی الله مقامه الشریف است.
علّامه حلّى كه از نوابغ بزرگ فكر بشرى است، در علوم معقول و منقول، بلند پايه و كم نظير میباشد. تذكرة الفقهاء، منتهی المطلب فی تحقیق المذهب، کشف المقال فی معرفه الرجال، كشف المراد، نهج الحق، الدرّ النضيد؛ منهاج الكرامة، ايضاح المقاصد و كتاب هاى ديگرى كه از طريحى نقل شده: «پانصد جلد آن را به خط خود علّامه ديده است» همه و همه، رشحاتی از اندیشه پاک و نورانی آن دانشمند بزرگ و فخر شیعه است. تنها کتاب «الفین» او که مشتمل بر هزار دلیل بر امامت مولی المتّقین امیرالمؤمنین علی علیه السلام و هزار دلیل وافی و کافی در ردّ شبهات است، از مفاخر بزرگ شیعه و مورد مراجعه دانشمندان میباشد.
از سویی دیگر، در قرن هشتم هجری، که حوزه يا مدرسه سيّار سلطانى، به فرمان الجايتو تأسيس گرديد و این حوزه با لشكر سلطان محمد خدابنده در حركت بود و زير چادرها، حلقه هاى درسى تشكيل مى داد، و دانشمندان و بزرگان، از محضر علمایی همچون چون شيخ نظام الدين عبدالملك، نورالدين تسترى، عضدالدين آوجى و سيدبرهان الدين عبدى استفاده مینمودند، اين مدارس، تحت زعامت و رهبرى علمى علامه حلّى ره برگزار میگردید.
آری، به حقّ باید گفت: «علّامه حلّی، از معجزات بزرگ مکتب اهل بیت علیهم السلام میباشد.»
در پایان به نقل قول یکی از دانشمندان در توصيف و بيان عظمت مقام علمى علّامه حلّى ره، بسنده میکنم: «به راستى بايد گفت: پس از ائمه معصومين عليهم السلام، در شيعه، عالمى به بزرگى او نيامده است...
علّامه را در فقه بايد با سيّد مرتضى و شيخ طوسى قياس كرده و در حكمت با خواجه نصير الدين طوسى و در رياضى، همتاى ابوريحان بيرونى شمرد، و در تحقيق عقلى و تنبّه، قرين ارسطو و در هر فنّ، قرين بزرگترين مرد آن فنّ. پس بىشبهه بزرگترين علماى اسلام از سنّى و شيعه است، گرچه در فقه تبرّز داشت، امّا استادىِ او در هيچ فن كمتر از فقه نبود، و يكى از افتخارات عرب و شرف امّت اسلام است.»
اينجانب، تشكيل كنگره بزرگداشت علّامه حلّی رضوان الله تعالی علیه، را لازم و بسیار سودمند دانسته، از برگزاركنندگان اين كنگره و حضرات علماى اعلام و حجج اسلام و نويسندگان بزرگوارى كه در تشكيل اين كنگره و شناساندن بيشتر علّامه ره، با مساعى جميله مشاركت فرموده و میفرمایند، تشكّر و قدردانى مىنمايم.
انشاء الله تعالی همه از پیروان واقعی مکتب بزرگ ولایت و امامت باشیم و مشمول عنایات خاصّه حضرت ولیّعصر عجّل الله تعالی فرجه الشریف قرار بگیریم و موجبات رضایت خاطر مبارک آن حضرت را فراهم آوریم. والسّلام عليكم و رحمةالله و بركاته
چهارم جمادی الثانیة 1440 هـ.ق
لطف الله صافی