نظر آیت الله العظمی صافی گلپایگانی درباره روزه ماه رمضان در ایام شیوع کرونا
روزه ماه رمضان در ایام شیوع کرونا
بسمه تعالي
محضر مبارک حضرت آيت الله العظمی صافی گلپايگانی مد ظلهالعالی
سلام علیکم؛
احتراماً با توجه به اطلاعیه فرهنگستان علوم پزشکی که روزه را زمینهساز ابتلا به کرونا تشخیص ندادهاند، در وضع فعلی، آیا روزه ماه مبارک رمضان واجب است؟
با تقدیم احترام، جمعی از مؤمنین
بسم الله الرحمن الرحیم
عليکم السلام و رحمةالله
به طور کلی روزه برای هر مسلمانی در ماه مبارک رمضان واجب است و افطار بدون عذر شرعی علاوه بر قضا، کفّاره عمد دارد. بلی، اگر کسی خوف عقلائی ضرر ابتلاء به بیماری یا تشدید آن داشته باشد افطار نماید و قضاء آن را بجا آورد. واللّه العالم. موفق باشید.
اجازه صرف نصف از سهم امام علیهالسلام برای کمک به آسیبدیدگان از بیماری کرونا
اجازه صرف نصف از سهم امام برای کمک به آسیبدیدگان از بیماری کرونا
بسمه تعالی
محضر مبارک مرجع عالیقدر حضرت آیتالله العظمی صافی گلپایگانی دامتبرکاته
سلام علیکم
به استحضار مبارک میرساند که در شرایط کنونی، تعدادی از مردم از نظر اقتصادی در وضعیت بسیار سخت و ناراحتکنندهای قرار گرفتهاند. حضرتعالی نظر مبارکتان را در مورد استفاده از سهم مبارک امام علیهالسلام جهت کمک به آسیبدیدگان از بیماری کرونا بفرمایید.
التماس دعا
جمعی از مقلدین
بسمه تعالی
مؤمنین مجاز هستند که از نصف سهم مبارک امام علیهالسلام جهت کمک به نیازمندان مورد سؤال بپردازند. انشاءالله تعالی با عنایات حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف نگرانیها برطرف گردد.
استفتائی از حضرت آیت الله العظمی صافی پیرامون نذورات نیمه شعبان
ادای نذر نیمه شعبان
باسمه تعالی
محضر مبارک مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی
باسلام و تبریک اعیاد شعبانیه
احتراماً باستحضار میرساند هر سال بسیاری از مؤمنین، نذوراتی به مناسبت نیمه شعبان به صورت طعام و پخش شربت و ... داشتهاند که امسال به خاطر شیوع بیماری، امکان اینکه به همان صورت، نذورات را ادا کنند نیست. بفرمائید تکلیف شرعی چیست؟
بسم الله الرحمن الرحیم
علیکم السلام و رحمه الله
با عرض تبریک و تهنیت به مناسبت سالروز میلاد موفور السرور حضرت ولی عصر حجه بن الحسن العسکری ارواح العالمین له الفدا، در فرض سؤال، چنانچه نذر به صورت قبل ممکن نباشد، ادای آن واجب نیست و مؤمنین میتوانند به صورتهای دیگر، مانند قربانی و پخش بستههای مواد غذایی، به جهت سلامتی وجود مبارک آن حضرت، صدقه دهند. موفق باشید.
قدردانی آیت الله العظمی صافی گلپایگانی از کادر پزشکی و اجازه صرف نصف از سهم امام علیه السلام برای ریشهکن کردن بیماری کرونا
اجازه صرف نصف از سهم امام برای ریشهکن کردن بیماری کرونا
باسمه تعالی
محضر مبارک مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی مدظلهالعالی
سلام علیکم
احتراماً باستحضار میرساند خادمان درمان و سلامت استان قم که چندین سال است با توصیه و نظارت حضرتعالی، خدمات زیادی را به درمان استان قم نمودهاند و این افتخار نصیب آنها گشته که در راهاندازی و تأسیس چندین مرکز بزرگ پزشکی و بیمارستان، توفیقاتی داشتهاند، در مقطع کنونی لازم میدانند که در حدّ توان به بهداشت استان و جلوگیری از شیوع این بیماری و درمان بیماران، خدمات بیشتری ارائه دهند.
از این جهت، خیّرین استان از حضرتعالی اجازه مصرف سهم مبارک امام علیهالسلام را درخواست مینمایند. ادام الله تاییداتکم
مجمع خادمان درمان و سلامت استان قم با احترام، حسن خلیلیان
بسم الله الرحمن الرحیم
قال الله الحکیم: (وَ مَنْ أَحْیَاهَا فَکَأَنَّمَا أَحْیَا النَّاسَ جَمِیعاً)
و علیکم السلام و رحمه الله با تقدیر و تشکّر فراوان از جامعه پزشکی ایران؛ پزشکان عزیز و پرستاران زحمتکش و کارکنان خدوم که برای سلامتی مردم عزیز تلاش فراوانی دارند، از ملّت بزرگ و شریف ایران درخواست دارم که با رعایت اصول بهداشتی، به توصیههای وزارت بهداشت توجه کامل داشته باشند.
همچنین خیّرین درمان و سلامت کشور که همیشه به وظایف شرعی و انسانی خود عمل میکردند، در این مقطع حسّاس هم مسئولان امر را کمک نموده و مجاز هستند از نصف سهم مبارک امام علیهالسلام برای این عمل خداپسندانه مصرف نمایند.
انشاءالله تعالی با توجّهات خاصه حضرت بقیة الله الأعظم عجّل الله تعالی فرجه الشریف هر چه زودتر این نگرانی و بیماری رفع گردد.
س1. اگر جنسى را از ادارهاى به طور غير قانونى برداريم، آيا حلاليت طلبيدن از مسئول آن اداره كافى است؟
س2. انجام كار شخصى در ساعات ادارى، بدون محاسبه مرخصى، چه صورت دارد؟
س3. آيا اجازه مدير مربوطه در امور مرخصى، اضافه كارى و ... به صورت فرا قانونى جايز است يا خير؟
س4. مبلغى از بودجه فعاليتهاى فرهنگى نزد من باقى مانده است؛ آيا مىتوانم آن را به ديگرى قرض بدهم و يا خودم به عنوان قرض بردارم و سپس جايگزين نمايم؟
*********
ج1. حلاليت طلبيدن از رئيس اداره، كافى نيست؛ اگر عين جنس موجود است، خود آن و اگر از بين رفته، مثل يا قيمت آن را بايد به اداره مربوطه برگردانيد.
ج2. تابع مقررات و اجازه قانونى مسئول مربوط مىباشد.
ج3. مدير اداره در حد مقررات مشروع، حق دارد اجازه دهد و اجازه او در امور خلاف مقررات، لغو و بيهوده است و موجب برداشته شدن ضمان شرعى نيست.
ج4. استفاده از اموال عمومى بر خلاف مقررات، جايز نيست و موجب ضمان مىگردد. والله العالم
پاسخ معظم له به استفتائی پیرامون حبس بدهکاران مالی
استفتائی پیرامون حبس بدهکاران مالی
بسم الله الرحمن الرحيم
محضر مبارک و نورانی مرجع عاليقدر شيعه حضرت آيت الله العظمی صافی گلپايگانی (دام ظله العالي)
سلام عليکم؛
بعرض ميرساند با تأسف فراوان تعداد زيادی از مردم به دليل ناتوانی در پرداخت مهريّه در زندان می باشند.
آيا زندانینمودن اين افراد از نظر شرع مقدّس اسلام وجاهت شرعی دارد يا خير؟
جمعی از مؤمنين
-------------------------------------------
بسم الله الرحمن الرحیم
عليکم السلام و رحمة الله
به طور کلی کسانی که توانايی پرداخت ديون خود را ندارند (چه مهريه باشد و چه ديون ديگر) زندانینمودن آنها شرعاً جايز نيست؛
پاسخ به استفتائی پيرامون عضويت در شبكههای مجازی نظير فيس بوك
حکم عضويت در شبكههای مجازی نظير فيس بوك
بسمه تعالي
محضر مرجع عاليقدر حضرت آيت الله العظمي صافي گلپايگاني دامت تأييداته
با عرض سلام و احترام؛ بفرماييد عضويت در شبكههاي مجازي، مثل فيس بوك چه حكمي دارد؟
باتشكر و التماس دعا
جمعي از مؤمنين
بسم الله الرحمن الرحيم
عليكم السلام و رحمةالله به طور كلي استفاده از فضاهاي مجازي براي جهات مشروع و صحيح كه موجب فساد عقيده و اخلاق نشود بلكه بتوان از آن در جهت تبليغ و ترويج معارف ديني استفاده كرد مانعي ندارد بلكه مطلوب است، اما رفتن در سايتهايي كه باعث سستشدن عقيده و فساد اخلاق و يا ترويج باطل باشد، حرام است. مؤمنين بايد در چنين فضاهايي كه افراد با اهداف متعددي فعاليت ميكنند و انديشههاي گمراهكننده خود را تبليغ و ترويج مينمايند، با همين وسائل و همين فضا، به شبهات آنها پاسخ دهند و احكام اسلام و معارف اهل بيت عليهم السلام را به همگان، ابلاغ نمايند و در اين خصوص از علماء اعلام و اهل تخصص در كلام كمك بگيرند. انشاء الله موفق و مؤيد باشيد
پاسخ معظم له به استفتائی پيرامون مزايدههای اينترنتی
حکم مزايدههای اينترنتی
بسمه تعالي
محضر مبارك مرجع عاليقدر شيعه حضرت آيت الله العظمي صافي گلپايگانيمدظله العالي
سلام عليكم؛
به استحضار ميرساند اخيراً سايتهايي در فضاي مجازي با عنوان مزايده اينترنتي مشغول به فعاليت شدهاند. به همين منظور افرادي در اين سايت عضو ميشوند و با پرداخت مبلغي كه در سايت معين است حساب كاربري خود را شارژ ميكنند.
شخص با ارسال يك پيامك خالي در مزايده موجود ثبتنام ميكند و بدين ترتيب در اين صف به جلو حركت كرده و در وقت مقتضي به صورت خودكار، پيشنهاد افزايش قيمت كالا را ميدهد. سپس به انتهاي صف منتقل شده تا پس از حركت دوباره در صف و رسيدن نوبت پيشنهاد دوباره افزايش قيمت، كالا را عرضه كند. اين عمل تا جايي كه كاربر از اعتبار برخوردار است و كالاي مورد نظر به قيمت نهايي نرسيده ادامه مييابد. حكم شرع درباره اين نوع مزايده چيست؟ البته اين نوع مزايده به طرق ديگري هم انجام ميگيرد كه در تمام آنها افزايش قيمت به صورت تدريجي و آرام و همراه با برداشتن مبلغي از حساب شركتكنندگان است.
بسم الله الرحمن الرحيم
عليكم السلام و رحمة الله
به طور كلي معاملات اينترنتي حكم ساير معاملات را دارد؛ پس اگر موضوع حلال باشد و شرايط معاملات مانند معلومبودن عوض و معوض و غير اينها رعايت شود و چنانچه به صورت معامله خاصي مانند بيع باشد شرايط آنها مانند احكام نقد و نسيه و سلف را داشته باشد صحيح است، اما مزايده مذكور كه براي هر اظهارنظر پول جداگانه بايد بپردازند و يكباره نتواند قيمت آخر را بيان كند و بدينوسيله مبلغ زيادي از مشتريان جمع ميكنند به نظر اينجانب توجيه صحيح شرعي ندارد.والله العالم
21 محرم الحرام1433
توصيه به نيروی انتظامی، و قوه قضائيه برای برخورد با پديده سگگردانی، و خريد و فروش سگهای تزيينی
حکم سگگردانی، و خريد و فروش سگهای تزيينی
بسمه تعالي
محضر مبارك مرجع عاليقدر شيخ الفقهاء و المجتهدين حضرت آية الله العظمي صافي مدظله العالي
با عرض سلام و احترام و آرزوي مزيد توفيقات و خدمات حضرتعالي؛ به عرض ميرساند متأسفانه در شرايط فعلي غربگرائي به صورتهاي زشتي ترويج ميشود، از جمله فروش سگهاي تزييني و گرانقيمت به سبك غربي و ورود آنها به كشور عزيزمان و گرداندن آنها در خيابانها، پاركها و اجتماعات در حالي كه عده زيادي از مردم حتي از فراهمكردن مايحتاج اوليه زندگي خود ناتوان هستند. نظر مبارك را براي اطلاع عموم بيان فرماييد.
جمعي از ارادتمندان و مقلدين
5/4/1391
بسم الله الرحمن الرحيم
عليكم السلام و رحمة الله
ترويج روشهاي باطل در مملكتي كه براي برقراري نظام مقدس جمهوري اسلامي هزاران شهيد شربت شهادت را نوشيدند تا دستورات نجاتبخش شرع مقدس اسلام در آن حاكم گردد، و مردم از ظلم و جهل و تاريكيهاي عقيده و روشهاي غربگرايانه نجات پيدا كنند بسيار موجب تأسف است كه تعدادي فريبخورده و يا مغرض، به ترويج روشهاي غلط بيگانگان مشغول شده و ظواهر ديني جامعه ولائي را به ظاهر فريبدهنده غربي تبديل ميكنند كه يكي از آن روشهاي صددرصد باطل و گمراه كننده خريد و فروش و نگهداري سگهاي تزييني و ورود آنها به كشور ميباشد كه حرام بيّن و خلاف شرع مقدس است.
اميد اينكه نيروي محترم انتظامي و دستگاه محترم قضائي و مردم شريف و با غيرت ايران از اشاعه اين روشهاي نادرست جلوگيري كرده و فرهنگ اصيل و انسانساز اسلام را كه حامي شرف و كرامتهاي واقعي انساني ميباشد از اين خطرات و فتنهها حفظ نمايند. خداوند همه را از فتنههاي آخر الزمان حفظ نموده و توفيق عمل به وظيفه را به همگان عنايت فرمايد والله العالم./لطف الله صافي/10شعبان المعظم1433
پاسخ به استفتاء «حبس زوج در صورت عدم استطاعت در پرداخت مهريه»
حکم «حبس زوج در صورت عدم استطاعت در پرداخت مهريه»
بسمه تعالي
مرجع بزرگوار حضرت آيت الله العظمی صافی گلپايگانی مدظلهالشريف
با سلام و احترام؛
به استحضار مبارك میرساند متأسفانه مهريههای سنگين در جامعه رواج پيدا كرده كه خود باعث بر همريختن كانونهای گرم خانواده شده است.
در برخی از همين خانوادهها كه زوج به علّت سنگينی مهريه، توان پرداخت آن را ندارد، زوجه مهريه را به اجرا میگذارد و باعث بازداشت و حبس زوج میگردد. بفرماييد آيا از نظر اسلام، مجازات حبس در صورتی كه زوج استطاعت در پرداخت مهريه را نداشته باشد، شرعی و جايز است؟
بسم الله الرحمن الرحيم
عليكم السلام و رحمةالله
به طور كلّی چنانچه مديون (بدهكار)، قادر بر اداء بدهی خود نيست؛ مهريه باشد يا غير آن، بايد به او مهلت داده شود، و حبس او شرعاً جايز نيست. والله العالم