جمعه: 7/ارد/1403 (الجمعة: 17/شوال/1445)

  1. هنگامی كه روزه میگیرم، بدنم به‌شدت سست میشود و نمیتوانم كارهایی مثل درس خواندن را انجام دهم، وظیفه من چیست؟

ج. این‌گونه ضعف و سستی‎ها تقریباً لازمه روزه است و برای نوع افراد پیش می‎آید و نمی‎توان به‌خاطر آن، روزه را خورد. می‎توانید سحر از غذای مقوی استفاده كنید و ساعات خواب شب را كمی بیشتر نمایید تا در روز دچار مشكل نشوید.

  1. دخترانی كه تازه به سن بلوغ میرسند، و قدرت گرفتن همه روزهها را ندارند، چه وظیفهای دارند؟

ج. هر مقدار از روزه‎ها را كه می‎توانند، در ماه رمضان بگیرند و قضای بقیه آن را در طول سال به‌تدریج بجا آورند و اگر نمی‎توانند روزه بگیرند، فعلاً پرداخت كفاره (یك مُدّ طعام تقریباً 750 گرم طعام برای هر روز) كافی‌است و در سال‎های بعد قضای آن را هم بگیرند.

  1. قضای روزههای ماه رمضان سال گذشته را تا ماه رمضان امسال به تأخیر انداختهام، كفاره آن چقدر است؟

ج. برای هر روز، یك مُد طعام، تقریباً 750 گرم گندم، آرد، جو و.... به فقیر غیرسیّد بپردازید وقضای آن را هم بعداً بجا آورید.

  1. آیا در ماه مبارك رمضان، می‌شود سرم یا آمپول، تزریق كرد؟ اگر تقویتی باشد چطور؟

ج. احتیاط مستحب آن ‌است كه روزه‌دار از استعمال آمپول و سرم خودداری كند و فرقی بین آمپول‌ها نیست و اگر لازم شد و تزریق كرد روزه او باطل نمی‌شود.

  1. کسانی که می‌خواهند روایتی از پیامبر (ص) یا یکی از ائمه علیهمالسلام نقل کنند ولی نمی‌دانند که سند آن درست است یا نه، چه وظیفه‌ای دارند؟

ج. اگر بخواهند خبری را كه نمی‌دانند راست است یا دروغ نقل كنند بنابر احتیاط واجب باید از كسی كه آن خبر را گفته, یا از كتابی كه آن خبر در آن نوشته شده، نقل نمایند.

  1. اگر شخص به قصد بیرون آمدن منی استمناء کند ولی منی خارج نشود، آیا روزه‌اش باطل می‌شود؟

ج. شخص مذکور باید آن روز را امساک کند و قضای ‌آن ‌را هم بگیرد ولی کفاره ندارد.

  1.  چنانچه از قول عده‌ای از متخصصین و منجمین علم و اطمینان پیدا کنیم که ماه دیده شده است، آیا می‌شود گفت فردای آن روز اول ماه شوال و عید فطر است یا باید حتماً مرجع تقلید خودمان اعلام کند؟

ج. اگر عـده‌ای كـه از گـفـته آنان یقین یا اطمینان پیدا می‌شود, بگویند ماه را دیده‌ایم, اول ماه ثابت می‌شود.

  1.  چنانچه شخص روزه‌دار در ظهر ماه رمضان بخوابد و در خواب محتلم شود، آیا باید فوراً غسل کند یا نه؟

ج. اگر روزه‌دار در روز محتلم شود, واجب نیست فوراً غسل كند.

  1.  مادر بنده سال پیش به بیماری سختی دچار شد و نتوانست روزه‌هایش را بگیرد. بیماری او تا امسال ادامه دارد و امسال هم نمی‌تواند روزه بگیرد. حکم روزه‌‌های او چیست؟ لطفاً جواب را روشن بفرمایید تا وظیفه شرعی خود را بدانیم؟

ج. اگر مادر شما به واسطه بیماری روزه خود را نگرفته و بیماری‌اش تا ماه رمضان سال بعد طول بكشد, قـضای روزه‌هایی را كه نگرفته بر او واجب نیست و باید برای هر روز یك مد كه تقریباً ده سیر(750 گرم) است طـعـام  - یـعـنی: گندم یا جو و مانند اینها ـ به فقیر بدهد.

  1.  زکات فطره برای کودک شیرخوار واجب است یا خیر؟

ج. بلی، به طفل شیرخوار نیز زکات فطره تعلّق می‌گیرد.

  1.  فطریه پسر یا دختری که در شهری دور از محل زندگی خود هستند و درس می‌خوانند ولی با پول پدر زندگی می‌کنند، بر عهده پدرشان است یا خودشان ؟

ج. در فرض سؤال فطره آنها بر عهده پدر است.

  1.  پرداخت زکات فطره به کمیته امداد، سازمان بهزیستی و بعضی مؤسسات خیریه چه صورتی دارد؟

ج. به‌نظر اینجانب زکات فطره بنابر احتیاط واجب باید به فقرای شیعه اثنی‌عشری برسد و مکلّف باید آنچه را تحت عنوان زکات فطره به این‌گونه سازمان‌ها و مؤسسات می‌دهد یقین کند که بدون کم و زیاد در مورد مصرف (فقیر شیعه اثنی‌عشری)، صرف شده و الا ذمّه‌اش بری نمی‌شود؛ پس برای هرکس این یقین حاصل شود، اشکال ندارد مثلاً کسی که زکات فطره می‌دهد و سیّد نیست باید یقین کند که به مصرف فقیر غیرسیّد رسیده است و به سید و به مدرسه و مسجد و حسینیه نداده‌اند.

موضوع: 
نويسنده: 
کليد واژه: