سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

توصیف قرآن در قرآن و احادیث

توصیفاتی كه از قرآن مجید در خود قرآن و در احادیث و روایات، مثل نهج البلاغه و ادعیه صحیفه سجادیه و سائر دعاها شده، همه توصیف حق و بیان حقیقت نسبت به این كتاب عزیز است كه ازجمله می‌فرماید:

﴿كِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَیْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّور﴾[1]

قرآن نور است و مردمی را كه طالب خشنودی خدا و نیك‌بختی دنیا و آخرت باشند به راه‌های سلام و آسایش هدایت می‌نماید و از تاریكی‌ها خارج و به روشنایی می‌رساند.

توصیف قرآن از زبان حضرت رسول اكرم (ص) به اینكه ﴿هُوَ النُّورُ الْمُبِینُ‏ وَ الْحَبْلُ‏ الْمَتِینُ‏ وَ الْعُرْوَةُ الْوُثْقَى‏﴾[2] و امثال این تعریفات، همه اوصافی است كه فقط به این كتاب مبین اطلاق می‌شود.

 

پیام‌های قرآنی همه نجات‌بخش، انسان‌ساز، سعادت‌آفرین و اعلام آزادی حقیقی و اعلان جایگاه رفیع انسانیت است. این پیام را بخوانیم و به‌گوش‌جان بشنویم: ﴿تَعالَوْا إِلى‏ كَلِمَةٍ سَواءٍ بَیْنَنا وَ بَیْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَ لا نُشْرِكَ بِهِ شَیْئاً وَ لا یَتَّخِذَ بَعْضُنا بَعْضاً أَرْباباً مِنْ دُونِ اللَّه‏﴾[3]، ﴿إِنَّا خَلَقْناكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَ أُنْثى‏ وَ جَعَلْناكُمْ شُعُوباً وَ قَبائِلَ لِتَعارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاكُمْ﴾[4]، ﴿وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمیعاً وَ لا تَفَرَّقُوا﴾[5] و صدها از این فرازهای انسان‌ساز، عدالت‌پرور، ستم‌ستیز و استعباد و استحقار و استعمار برانداز است.

اگر اقبال گفته است:

گـر هـمی خواهی مسلمان‌زیستن
 

 

نیست ممكن جز به قرآن‌زیستن
 

 

بنده عرض می‌كنم:

گر همی خواهی مسلمان زیستن             نیست ممکن جز به قرآن زیستن

هر که خواهان است انسان زیستن            نیست ممکن جز به قرآن زیستن

 

[1]. ابراهیم، 1. «(این) كتابى است كه بر تو نازل كردیم، تا مردم را از تاریكی‌ها (ى شرك و ظلم و جهل،) به‌سوى روشنایى (ایمان و عدل و آگاهى،) بفرمان پروردگارشان در آورى».

[2]. فیض کاشانی، تفسیرالصافی، ج1، ص17؛ مجلسی، بحارالانوار، ج89، ص31. «قرآن نور آشکار، ریسمان استوار و دستگیره مستحکمی است».

[3]. آل عمران، 64. «بیایید به‌سوى سخنى كه میان ما و شما یكسان است كه جز خداوند یگانه را نپرستیم و چیزى را همتاى او قرار ندهیم و بعضى از ما بعضى دیگر را - غیر از خداى یگانه - به خدایى نپذیرد».

[4]. حجرات، 13. «ما شما را از یك مرد و زن آفریدیم و شما را تیره‏ها و قبیله‏ها قرار دادیم تا یكدیگر را بشناسید (اینها ملاك امتیاز نیست) گرامى‏ترین شما نزد خداوند باتقواترین شماست».

[5]. آل عمران، 102. «و همگى به ریسمان خدا [قرآن و اسلام، و هر گونه وسیله وحدت‏]، چنگ زنید، و پراكنده نشوید»!

موضوع: 
نويسنده: