جمعه: 7/ارد/1403 (الجمعة: 17/شوال/1445)

بخش نهم: بحث‌های مهم اخلاقی و اعتقادی

«اَللَّهُمَّ وَنَقِّنَا وَسَدِّدْنَا وَاقْبَلْ تَضَرُّعَنَا یَا خَیْرَ مَنْ سُئِلَ وَیَا أَرْحَمَ مَنِ اسْتُرْحِمَ ... وَادْرَأْ عَنِّی شَرَّ فَسَقَةِ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ».[1]

در ابتدای این بخش از دعا، سخن درباره این است كه: خدا ما را پاك كند، تسدید و استقامت عطا فرماید و تضرّع ما را قبول فرماید.

نكته‎ای كه در اینجا اشاره به آن مناسب است این است كه مقصود دعاكننده از اینكه از خدا طلب توفیق، تسدید، پاك‌شدن و امثال این امور را می‎نماید این نیست كه به دعا اكتفا كند و خودش در تحصیل این امور تلاش و كوشش ننماید، بلكه مقصود این است كه با جلب عنایات الهیّه به تلاش و سعی خود ادامه دهد و سعی او با ثمر و پربركت گردد و الّا كسی كه سعی و عمل ندارد و درحالی‌كه می‎تواند به سعی و عمل بپردازد و خدا او را بر تحصیل مطلبی كه دارد توانایی بخشیده است، به كسالت و بطالت وقت بگذراند و فرصت‌ها را از دست بدهد، دعا كند دعایش حقیقی نیست. طلب پاكی از گناه باید با

 

پشیمانی از معصیت، عزم و تصمیم بر ترك گناه و با توبه نصوح توأم باشد، بلكه كسی كه از خدا به‌طور حقیقت این درخواست‌ها را می‎نماید حالتش حالت توبه، اِنابِه و بازگشت به خدا و طلب مغفرت از گناه و تسدید عصمت از لغزش و گناه است و شعور دینی و وجدانی او بیدار و نفس او، او را بر گناه ملامت می‎نماید.

البتّه نتیجه این حالات پاك و اقبال به عبادات و اطاعت خدا كه از ایمان خالص و خلوص نیّت حاصل می‎شود توفیق بیشتر است؛ چنان‌كه نتیجه معصیت و سبك‌شمردن دستورات الهی خذلان است.

 

[1]. ابن‌طاووس، اقبال‌الاعمال، ج1، ص347؛ مجلسی، زادالمعاد، ص181 – 182؛ محدّث قمی، مفاتیح‌الجنان، دعای عرفه امام‌حسین(علیه‌السلام).

موضوع: 
نويسنده: