سه شنبه: 4/ارد/1403 (الثلاثاء: 14/شوال/1445)

 

2. علی(ع) هادی امت

عَنْ ابْنِ عَبَّاس: قَالَ رَسُولُ اللهِ(ص):

«أَنَـا الْـمُـنْـذِرُ وَعَـلـیٌّ الْـهَـادِی» ـ وَأَشَارَ بِیَدِهِ إِلَی عَلِیٍّ وَقَالَ ـ: «بِكَ یَهْتَدِی الْـمُهْتَدُونَ».[1]

 

ابن‌عباس از رسول خدا(ص) روایت كرده كه آن سرور فرمود:

«من بیم‌دهنده‌ام و علی هدایت‌كننده ـ و با دستش به علی(ع) اشاره كرده، فرمودند ـ : به‌واسطة تو هدایت‌شوندگان راه می‌یابند و هدایت می‌شوند».

 

 

[1]. ابن‌عساکر، تاریخ مدینة دمشق، ج42، ص359؛ ذهبی، میزان‌الاعتدال، ج1، ص484؛ ابن‌حجر عسقلانی، لسان‌المیزان، ج2، ص199؛ زرندی، نظم درر‌السمطین، ص90؛ ابن‌مردویه اصفهانی، مناقب، ص265 – 267.

نیز ر.ک: سیوطی، الدرالمنثور، ج4، ص45؛ آلوسی، روح‌المعانی، ج13، ص108؛ طبری، جامع‌البیان، ج13، ص142.

این حدیث از روایات مشهور است. سیوطی در الدر المنثور درباره آن گوید: این حدیث را ابن‌جریر و ابن‌مردویه، و ابونعیم در المعرفه، و دیلمی و ابن‌عساكر و ابن‌نجار نقل كرده‌اند.

چون آیه: ﴿إِنَّمَا أَنْتَ مُنْذِرٌ وَ لِكُلِّ قَوْمٍ هَادٍ﴾ (رعد،7)؛ «همانا تو بیم‌دهنده‌ای و برای هر قومی هدایت‌كننده‌ای است» فرو فرستاده شد، پیامبر اكرم| دست مبارك خویش به سینه نهاد و گفت: «من بیم‌دهنده‌ام». آن‌گاه دست خود را بر سینه علی نهاد و فرمود: «یا علی! تو هدایت‌كننده‌ای و هدایت‌شوندگان پس از من، توسط تو راه می‌یابند».

و مانند همین را از ابی‌برزه، ابن‌مردویه، ضیاء در المختاره از ابن‌عباس و از عبدالله بن احمد در زوائد المسند، ابن‌ابی‌حاتم و طبرانی در الاوسط و حاكم نقل نموده و آن را صحیح تلقی كرده است. ر.ک: سیوطی، الدرالمنثور، ج4، ص45.

و ابن‌مردویه و ابن‌عساكر از علی بن ابی‌طالب× نقل كرده‌اند كه در خصوص آیه: ﴿إِنَّمَا أَنْتَ مُنْذِرٌ وَ  لِكُلِّ قَوْمٍ هَادٍ﴾ فرمود: «رسول خدا| بیم‌دهنده‌ است و من هدایت‌كننده‌ام». ابن‌مردویه‌اصفهانی، مناقب، ص267؛ ابن‌عساکر، تاریخ مدینة دمشق، ج42، ص359.

نويسنده: