سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

قرآن کتاب نصیحت

كتاب بزرگ وحی و تشریع قرآن مجید نیز مثل همان كتاب تكوین، متضمّن هدایت، نصیحت و ارشاد است. هر‌چه انسان آن را بیشتر بخواند و در معانی آیات آن بیشتر تأمل كند، به مواعظ و نصایح بیش و بیشتر راهنمایی می‎شود. شما در هر رشته‎ای نصیحت بخواهید می‎توانید از این كتاب اعظم آسمانی دریافت كنید.

 

اوصاف عبادالرّحمن را در سوره مباركه فرقان بخوانید.

تعلیمات اخلاقی و اجتماعی را در مثل سوره اسراء، آیات 22 تا 39، قرائت كنید. آیات بشارت و انذار آن، همه نصیحت و هشداردهنده است. بیان اوصاف مؤمنین، اصحاب میمنه، اصحاب یمین و اصحاب شمال، آموزنده و نصحیت است. قصص قرآن، سرگذشت انبیا و رجال الهی و سوء عاقبت كفّار، ارباب معاصی، فراعنه و جباران، پند و اندرز و هدایت به صراط مستقیم است‌؛ همه را بخوانید و پیوسته تكرار كنید و در مضامین آنها تأمل نمایید. در مثل این آیات كریمه تأمل كنید و سعی كنید به حقیقت مفاد آنها برسید:

﴿تِلْكَ الدَّارُ الْآخِرَةُ نَجْعَلُهَا لِلَّذینَ لَایُرِیدُونَ عُلُوّاً فِی الْأَرْضِ وَ لَا فَسَاداً وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِینَ﴾؛[1]
﴿وَاضْرِبْ لَهُمْ مَثَلَ الْحَیَاةِ الدُّنْیَا كَمَاءٍ أَنْزَلْنَاهُ مِنَ السَّمَاءِ فَاخْتَلَطَ بِهِ نَبَاتُ الْأَرْضِ فَأَصْبَحَ هَشِیماً تَذْرُوهُ الرِّیَاحُ وَكَانَ اللّٰهُ عَلَى‏ كُلِّ شَیْ‏ءٍ مُقْتَدِراً﴾؛[2]
﴿فَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَیْراً یَرَهُ  *  وَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرّاً یَرَهُ﴾؛[3]

 

﴿وَكَأَیِّنْ مِنْ آیَةٍ  فِی السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ یَمُرّونَ عَلَیْهَا وَهُمْ عَنْهَا مُعْرِضُونَ﴾؛[4]
 ﴿كَمْ تَرَكُوا مِنْ جَنَّات ٍوَعُیُونٍ  *   وَزُرُوعٍ وَمَقَامٍ كَرِیمٍ   *   وَنَعْمَةٍ كَانُوا فِیهَا فَاكِهِینَ﴾؛[5]
﴿أَ فَرَأَیْتَ إِنْ مَتَّعْنَاهُمْ سِنِینَ *   ثُمَّ جَاءَهُمْ مَاكَانُوا یُوعَدُونَ *  مَا أَغْنَى‏عَنْهُمْ مَا كَانُوا یُمَتَّعُونَ﴾.[6]
 

[1]. قصص، 83. «این سراى آخرت است ، آن را براى كسانى كه در روى زمین نمى‎خواهند سركشى و تبهكارى كنند ، مقرّر داشته‎ایم ، و سرانجام نیك، از آن پرهیزكاران است».

[2]. كهف، 45. «و براى آنان زندگى دنیوى را به آبى مثل بزن كه آن را از آسمان نازل كنیم و به آن گل و گیاه زمین آمیزد ، و سرانجام خرد و خوار شود كه بادها پراكنده‎اش كنند، و خداوند بر هر كارى تواناست».

[3]. زلزال، 7 – 8. «پس هركس همسنگ ذرّه‎اى، عمل خیر انجام داده باشد، ]پاداش[ آن را مى‎بیند و هركس همسنگ ذرّه‎اى عمل ناشایست انجام داده باشد، ]كیفر[ آن را مى‎بیند».

[4]. یوسف، 105. «و چه بسیار نشانه ]و مایه عبرت[ در آسمان‌ها و زمین هست كه بر آن مى‎گذرند و هم آنان از آنها روی‌گردانند».

[5]. دخان، 25 - 27. «چه بسیار باغ‌ها و چشمه‎ساران از خود باقى گذاردند، و ]نیز] شتزارها و خانه‎هاى نیكو و نعمتى كه در آن خوش و خرّم بودند».

[6]. شعراء، آیات 205 - 207‌. «ملاحظه كن كه اگر سال‌ها برخوردارشان سازیم، پس از آنچه بیمشان داده‎ایم ، به سراغ آنان آید، آن برخورداریشان به كار آنان نیاید».

موضوع: 
نويسنده: 
کليد واژه: