جمعه: 7/ارد/1403 (الجمعة: 17/شوال/1445)

اشتباه در نگاه

اشتباه یا اشتباه‌كاری در اینجاست كه، قیام امام(علیه السلام) ‏  را با قیام سیاستمداران و ریاست‌طلبان تاریخ مقایسه كرده و آن را انتحار سیاسی و ترك حزم می‌شمارند باآنكه این قیام از هرگونه شائبه اغراض دنیایی و شخصی منزه و مبرّاست. در فصل اول همین بخش روشن ساختیم كه قیام امام(علیه السلام) ‏  یك قیام الهی و ادای تكلیف دینی و مأموریت خدایی بود و باید آن را با قیام‌های مشابه آن (نهضت‌های انبیا و اولیا) مقایسه كرد كه به اتكای نیروی مادی و ظاهری نبود.

 

ابراهیم‌ خلیل(علیه السلام)  در‌حالی‌كه نه قشونی داشت و نه شمشیر و اسلحه و نه همكار و همفكری، در برابر پادشاه جباری مانند نمرود قیام كرد و خدایان و مقدسات او و ملتش را خوار شمرد، بت‌هایشان را شكست و پایمال نمود. موسای كلیم(علیه السلام)  چوپان پشمینه‌پوش فقیر، از فرعون مصر خواستار شد كه دست از دعوای خود بردارد و استعباد بندگان خدا را ترك كند و بنی‌اسرائیل را آزاد سازد؛ فرعون را گمراه شمرد و از او و قشون و سپاهش بیم نكرد.

محمّد‏(ص)  بی‌معین و یار‌و‌یاور و تنها و بی‌جمعیت و لشكر، پرچم دعوت گردنكشان متكبر عرب و عجم را به دوش گرفت، و قبایل مشرك و وحشی را كه سیصدوشصت بت داشتند، به توحید و پرستش خدای یگانه خواند و به پادشاه ایران و قیصر روم نامه نوشت و همه را به پذیرش دین خدا دعوت كرد.

یحیای پیغمبر(ص)  ، مردم را به‌سوی خدا خواند، اما توسط پادشاه ستمكار كشته شد و سرش را برای فاحشه‏ای به هدیه بردند.

حسین(علیه السلام)  مردم را به حق و عدالت و دین جدش دعوت كرد، او را كشتند و سرش را برای یزید هدیه بردند.

زكریا(علیه السلام)  و سایر پیغمبرانی كه كشته شدند یا مردم دعوتشان را پذیرفتند، با اتكا به كدام اسباب ظاهری و وسایل مادی قیام كردند؟

 

قیام این طبقه جز مأموریت دینی، باعثی نداشت و غلبه و شكست ظاهری برای آنها یكسان بود.

در عصر انبیا نیز كسانی بودند كه دعوت ایشان را تندروی و بی‌احتیاطی و استقبال از مرگ و هرگونه خطر می‏شمردند و حتی آنها را به باد استهزا و تمسخر می‌گرفتند؛ چون هدف انبیا را از هدف مردمان دنیا‌طلب و جاه‌دوست تمیز نمی‏دادند و نهضت‌های روحانی و معنوی و آسمانی را كه براساس اطاعت امر خدا و فضیلت و بشر‌دوستی و حقیقت و عدالت و اتمام‌حجت است، مانند نهضت‌های دنیایی كه بر اساس حبّ به دنیا و جاه و ریاست و منفعت شخصی است می‌شمردند.

موضوع: 
نويسنده: