سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

بودجه یا آینه کشور[1]

امسال در بودجه چیزهایی است که انسان تعجب می‌کند. بودجه آینۀ وضع مملکت است اگر می‌خواهید بدانید یک مملکتی چه راهی را در پیش گرفته است راه علم و تحقیق؟ یا راه کارهای بی‌اساس و بی‌فایده؟ باید به برنامۀ بودجۀ آن مملکت نگاه کنید هر کجای دنیا را که بخواهید بررسی کنید از اینجا می‌شود فهمید، اگر به امور غیر لازم پرداخته باشند باعث ضعف کشور می‌شود همان‌طور که فرموده‌اند:

«یُسْتَدَلُّ‏ عَلَى‏ إِدْبَارِ الدُّوَلِ بِأَرْبَعٍ: تَضْیِیعُ الأُصُولِ وَالتَّمَسُّكُ بِالْفُروعِ وَتَقْدِیمُ الأَرَاذِلِ وَتَأَخُّرِ الأَفَاضِلِ».[2]

یکی از چیزهایی که اسباب ضعف جامعه می‌شود این است که به امور کم‌ارزش، ارزش بدهند و به اموری که ارزش دارد و برای سعادت جامعه و افتخار جامعه لازم است ارزش ندهند.

این برنامه‌ریزی‌ها اگر درست و صحیح انجام شود خیلی مهم است، کسانی که این وظایف را انجام می‌دهند باید بدانند مسئولیت‌شان خیلی زیاد است و در پیشگاه خدای متعال یا خیلی روسفید می‌شوند یا خیلی گرفتار و مدیون و مشغول الذمه.

من خوشحالم امثال شما مردمان مؤمن و متدیّن این کارها را عهده‌دار هستید امیدوارم کسانی که بالاتر هستند بتوانند این مملکت را در تمام نواحی مطابق با اسلام بسازند، تا چنین نباشد و ما در برابر دیگران ضعیف باشیم آنها این‌گونه در بلاد اسلامی ‌ترک‌تازی می‌کنند ما باید در همۀ جهات با قوت و قدرت باشیم و زندگی کنیم و در این مقام باشیم که قدرت خود را زیاد کنیم.

 

«اسْتَغْنُوا عَنِ النَّاسِ وَلَوْ بِشَوْصِ السِّوَاكِ».[3]

جامعۀ اسلامی‌ حتی اگر به ساخت یک کبریت هم خودش را از بیگانگان بی‌نیاز کند ارزش دارد.

خداوند همۀ شما را مورد الطاف و توجهات امام زمان(عج) قرار دهد، بدانید که ایشان از همۀ ما انتظار دارند از بنده، از شما، اگر آن‌گونه که مورد انتظار ایشان است عمل کنیم هم، سعادت خودمان و هم، سعادت جامعه و ترقی مملکت و مردم فراهم می‌شود.

والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته

 


[1]. لازم به ذکر است که نامه تاریخی معظّم‌له به مجلس شورای اسلامی، در کتابی به نام «بایدها و نبایدهای بودجه» چاپ شده است. 

[2]. آمدی، غرر الحکم، ص342؛ لیثی واسطی، عیون الحکم و المواعظ، ص550. «چهار چیز دلیل روی گردان شدن (زوال) دولت‌ها است: ضایع کردن اصول و مقررات، و چنگ زدن به فروغ، و مقدم داشتن افراد پست و بی‌کفایت و عقب داشتن افراد فاضل و برتر.»

[3]. طبرانی، المعجم الکبیر، ج11، ص351؛ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج2، ص71؛ هیثمی، مجمع الزوائد، ج3، ص94؛ حر عاملی، وسائل‌ الشیعه، ج ٩، ص ٤٤١. «از مردم بی‌نیازی گزینید هرچند که آب‌پس‌مانده مسواک (غساله مسواک) باشد.»

موضوع: 
نويسنده: 
کليد واژه: