سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

خودکفایی، اساس تمدّن جامعه

کشاورزان عزیزی که زحمات تولیدی را با آن‌همه مشقت و مرارت انجام می‌دهند در عبادتند و کار آنها از عبادات مهم است. این عبادتی است که نتیجۀ آن عزّت اسلام و مسلمین است مخصوصاً خودکفایی مسلمانان که اساس تمدّن هر جامعه است و نقش آن در آبادانی کشور مهم است.

یکی از کارهایی که اسلام به آن اهمیت داده است، عمران بلاد و آباد کردن زمین‌های خدا است.

 

اینها نعمت‌های خدا است و باید از آن استفاده کرد و نباید هدر برود و این مطلب بستگی به رشد جامعه دارد، که چقدر بتواند از نعمت‌های خداوند متعال استفاده و بهره ببرد. بسیاری هستند که این نعمت‌ها را دارند ولی نمی‌توانند از آن استفاده کنند. امروز در دنیا راه‌های کشاورزی تغییر کرده است و باید کشاورزی ما هم به کیفیت‌ها و اسلوب‌های پیشرفته باشد.

امیدوارم برنامه‌ها به صورتی باشد تا مردمی ‌که در روستا زندگی می‌کنند به شهرها مهاجرت نکنند، جاذبه‌هایی ایجاد شود.

مسأله مهم حسن نیت و دلسوزی و عشق و علاقه اشخاصی است که مشغول به انجام کار هستند، کارها را خوب انجام دهند و مخصوصاً به ضعفا و کسانی که بیشتر زحمت می‌کشند رسیدگی کنند، حقوق آنها را محفوظ دارند و امتیازاتی که باید داشته باشند حفظ شود. در روایت آمده است:

«الْكَادُّ عَلَى عِیَالِهِ كَالْمُجَاهِدِ فِی سَبِیلِ الله‏».[1]

در روایت دیگر فرموده‌اند:

«هَذهِ یَدٌ یُحِبُّهَا اللهُ وَرَسُولُهُ».[2]

کار بسیار بزرگی است، کسانی هم که این مسئولیت را دارند مسئولیتشان قداست و اهمیت دارد.

باید بدانیم که همه یک وظیفه را انجام می‌دهیم و آن عزّت و سربلندی اسلام و مسلمین است، همه باید متوجه باشند هر‌کسی همان‌طور که از اجتماع استفاده می‌کند باید وجودش برای اجتماع نافع باشد، باید آن چیزی که از جامعه می‌گیرد به جامعه بدهد و الا اهل کم‌فروشی می‌شود. قرآن می‌فرماید:

 

﴿وَیلٌ لِلْمُطَفِّفِینَ﴾.[3]

کسانی که از اجتماع می‌گیرند ولی نفعی به اجتماع نمی‌رسانند می‌شود گفت مصداق همین آیه هستند.

﴿الَّذِینَ إِذَا اكْتَالُوا عَلَى النَّاسِ یَسْتَوْفُونَ * وَإِذَا كَالُوهُمْ أَوْ وَزَنُوهُمْ یُخْسِرُونَ﴾[4]

کسانی که از مردم زیاد می‌گیرند ولی به مردم کم منفعت می‌رسانند مدیون دیگران هستند چون همه از همدیگر استفاده می‌کنند. کشاورزان زحمت می‌کشند و آنچه به عهده دارند به مردم می‌دهند. جامعه و دولت هم باید طلب آنها را بپردازند. همه باید دین خود را به همدیگر ادا کنند.

امیدوارم خداوند به کسانی که در مقام خدمت و عزّت و سربلندی مسلمانان هستند توفیق دهد و زحماتشان مورد توجه حضرت ولیّ عصر(عج) قرار گیرد. ایشان هم وقتی ببینند جامعه آباد است و مردم محتاج نیستند، کشاورز خوب کار می‌کند و کسانی که باید به آنها رسیدگی کنند، به‌خوبی می‌رسند خوشحال و مسرور می‌شوند.

 

 

 

 

[1]. کلینی، الكافی، ج‏5، ص88، باب من كد على عیاله، ح1؛ مجلسی، بحار الانوار، ج ٩٣، ص ٣٢٤. «كسی كه برای زن و بچه‌اش زحمت می‌كشد مثل این است كه در راه خدا جهاد می‌كند».

[2]. مغنیه، التفسیر المبین، ص 486. «این دست (کارگر، کشاورز و زحمت‌کش) را خدا و پیامبر دوست می‌دارد».

[3]. مطففین، ١. «وای بر کم‌فروشان».

[4]. ‌مطففین، 2 – 3. «آنان‌که وقتی برای خود پیمانه می‌کنند، حق خود را به‌طور کامل می‌گیرند، اما هنگامی که می‌خواهند برای دیگران پیمانه یا وزن کنند، کم می‌گذارند».

نويسنده: