سه شنبه: 29/اسف/1402 (الثلاثاء: 9/رمضان/1445)

غسل‎های مستحب

مسأله651. غسل‎های مستحب در شرع مقدس اسلام بسیار است و از آن جمله است:

1. غسل جمعه، و وقت آن از اذان صبح است تا ظهر، و بهتر است نزدیك ظهر به جا آورده شود، و اگر تا ظهر انجام ندهد بهتر است كه بدون نیت ادا و قضا تا غروب جمعه به جا آورد، و اگر در روز جمعه غسل نكند، مستحب است از صبح شنبه تا غروب قضای آن را به جا آورد، و كسی كه می‎ترسد در روز جمعه آب پیدا نكند، می‎تواند روز پنجشنبه غسل كند، و یا در شب جمعه رجاءاً غسل را انجام دهد، و مستحب است در موقع غسل جمعه بگوید:

أشْهَدُ أنْ لا إِلهَ إلَّا اللهُ وَحْدَهُ لا شَریكَ لَهُ وَأنَّ مُحَمَّداً عَبْدُه وَ رَسُولُه. اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَاجْعَلْنی مِنَ التَّوَّابینَ وَاجْعِلْنی مِنَ الْمُتَطَهِّرین

 

2. غسل شب اول ماه رمضان و تمام شب‎های طاق، مثل شب سوم و پنجم و هفتم، ولی از شب بیست و یكم مستحب است همه شب غسل كند، و برای غسل شب اول و پانزدهم و هفدهم و نوزدهم و بیست و یكم و بیست و سوم و بیست و پنجم و بیست و هفتم و بیست و نهم، بیشتر سفارش شده است، و وقت غسل شب‎های ماه رمضان تمام شب است، و بهتر است مقارن غروب یا كمی پیش از غروب به جا آورده شود، ولی از شب بیست و یكم تا آخر ماه بهتر است غسل را بین نماز مغرب و عشا به جا آورد، و نیز مستحب است در شب بیست و سوم غیر از غسل اول شب، یك غسل هم در آخر شب انجام دهد.

3. غسل روز عید فطر و عید قربان و وقت آن از اذان صبح است تا ظهر، و چون احتمال می‎رود كه وقت آن تا غروب باشد اگر بعد از ظهر آن را به جا آورد احتیاط آن است كه به قصد رجاء باشد.

4. غسل شب عید فطر و وقت آن از اول مغرب است تا اذان صبح، و بهتر است در اول شب به جا آورده شود.

5. غسل روز هشتم و نهم ذیحجه و در روز نهم بهتر است آن را نزدیك ظهر به جا آورد.

6. غسل روز اول و پانزدهم و بیست و هفتم و آخر ماه رجب.

7. غسل روز عید غدیر، و بهتر است پیش از ظهر آن را انجام دهند.

8. غسل روز بیست و چهارم ذیحجه.

9. غسل روز عید نوروز و پانزدهم شعبان و نهم و هفدهم ربیع الاول و روز بیست و پنجم ذیقعده.

10. غسل‌دادن بچه‎ای كه تازه به دنیا آمده و وقت آن بعد از تولد است تا دو سه روزكه بگویند تازه به دنیا آمده و اگر تأخیر شد رجاءاً غسل بدهند.

11. غسل زنی كه برای غیر شوهرش بوی خوش استعمال كرده است.

12. غسل كسی كه در حال مستی خوابیده است.

13. غسل كسی كه جایی از بدنش را به بدن میتی كه غسل داده‎اند رسانده است.

14. غسل كسی كه در موقع گرفتن خورشید و ماه نماز آیات را عمداً نخوانده، در صورتی كه تمام ماه و خورشید گرفته باشد، بلكه احتیاط ترك‌نكردن این غسل است،

 

چنان‌چه احتیاط آن است كه به قصد ما فی‎الذمه به جا آورد از جهت تأخیر نماز یا از جهت به جاآوردن قضای نماز.

15. غسل كسی كه برای تماشای دار آویخته، رفته و آن را دیده باشد، ولی اگر اتفاقاً یا از روی ناچاری نگاهش بیفتد یا مثلاً برای شهادت‌دادن رفته باشد، غسل مستحب نیست.

مسأله652. پیش از داخل‌شدن در حرم مكه، شهر مكه، مسجد الحرام، خانه كعبه، حرم مدینه، شهر مدینه، مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و حرم ائمه علیهم السلام مستحب است انسان غسل كند، و اگر در یك روز چند مرتبه مشرف شود، یك غسل كافی است، و كسی كه می‎خواهد در یك روز داخل حرم مكه و مسجد الحرام و خانه كعبه شود، اگر به نیت همه یك غسل كند كافی است؛ و نیز اگر در یك روز بخواهد داخل حرم مدینه و شهر مدینه و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله شود، یك غسل برای همه كفایت می‎كند، و برای زیارت پیغمبر صلی الله علیه و آله و ائمه علیهم السلام از دور یا نزدیك و برای حاجت خواستن از خداوند عالم و هم‌چنین برای توبه و نشاط به جهت عبادت و برای سفر رفتن خصوصاً سفر زیارت حضرت سید الشهداء علیه ‌السلام مستحب است انسان غسل كند، و اگر یكی از غسل‎هایی را كه در این مسأله گفته شد به جا آورد و بعد كاری كند كه وضو را باطل می‎نماید مثلاً بخوابد، مستحب است دوباره غسل را به جا آورد.

مسأله653. انسان نمی‎تواند با غسل مستحبی كاری كه مانند نماز، وضو لازم دارد انجام دهد.

مسأله654. اگر چند غسل بر كسی مستحب باشد و به نیت همه، یك غسل به جا آورد كافی است.

موضوع: 
نويسنده: 
کليد واژه: