مسأله73. استبراء عمل مستحبي است كه مردها بعد از بيرونآمدن بول انجام ميدهند، براي آن كه يقين كنند بول در مجري نمانده است؛ و آن داراي اقسامي است و بهترين آنها اين است كه بعد از قطعشدن بول، اگر مخرج غائط نجس شده، اول آن را تطهير كنند، بعد سه دفعه با انگشت ميانهی دست چپ از مخرج غائط تا بيخ آلت بكشند و بعد، انگشت شست را روي آلت و انگشت پهلوي شست را زير آن بگذارند و سه مرتبه تا ختنهگاه بكشند، و پس از آن سه مرتبه سر آلت را فشار دهند.
مسأله74. آبي كه گاهي بعد از ملاعبه و بازيكردن از انسان خارج ميشود و به آن مذي ميگويند پاك است. و نيز آبي كه گاهي بعد از مني بيرون ميآيد و به آن وذي گفته ميشود، اگر ظاهر محل تطهير شده باشد، پاك است؛ و آبي كه گاهي بعد از بول بيرون ميآيد و به آن ودي ميگويند، اگر بول به آن نرسيده باشد، پاك است. و چنانچه انسان بعد از بول، استبراء كند و بعد از تطهير محل، آبي از او خارج شود، و شك كند كه بول است يا يكي از اينها، پاك ميباشد.
مسأله75. اگر انسان شك كند استبراء كرده يا نه، و رطوبتي از او بيرون آيد كه نداند پاك است يا نه، نجس ميباشد، و چنانچه وضو گرفته باشد باطل ميشود؛ ولي اگر شك كند استبرائي كه كرده درست بوده يا نه، و رطوبتي از او بيرون آيد كه نداند پاك است يا نه، پاك ميباشد، و وضو را هم باطل نميكند.
مسأله76. كسي كه استبراء نكرده، اگر به واسطه آنكه مدتي از بولكردن او گذشته، يقين يا اطمينان حاصل كند كه بول در مجري نمانده است و رطوبتي ببيند و شك كند پاك است يا نه، آن رطوبت پاك ميباشد، و وضو را هم باطل نميكند.
مسأله77. اگر انسان بعد از بول استبراء كند و وضو بگيرد، چنانچه بعد از وضو رطوبتي ببيند كه بداند يا بول است يا مني، واجب است احتياطاً غسل كند، و وضو هم بگيرد؛ ولي اگر وضو نگرفته باشد، فقط گرفتن وضو كافي است.
مسأله78. براي زن، استبراء از بول نيست؛ و اگر رطوبتي ببيند و شك كند پاك است يا نه، پاك ميباشد، و وضو و غسل او را هم باطل نميكند.