يکي از معاني، صراط و ميزان اميرالمؤمنين(ع) است[1] در بعضي از زيارات آن حضرت آمده است.
اگر مردم بخواهند استقامت راه خود را تشخيص دهند و بفهمند در خط خدا و اسلام هستند، ميزان، اميرالمؤمنين(ع) است. قرآن ميفرمايد:
منظور از اين صراط، اميرالمؤمنين(ع) است، يعني او را اطاعت و تبعيت کنيد.[4]
﴿ وَ لَا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ ﴾؛
دنبال راهها و مکتبهاي ديگر نباشيد که اسباب تفرقه و جدایي شما ميشود، و شما را از راه خداوند متعال دور ميکند و باز ميدارد.
بايد همه سعي کنيم در کار و کسب، زندگي، معاش، سياست و حکومت صراط اميرالمؤمنين(ع) را اتخاذ کنيم، و در اين صراط ثابتقدم بمانيم. مرحوم والد اشعاري دارند، میفرمايند:
ميزان اعمال همه، آن حضرت هستند، اعمال مردم روز قيامت به وجود اميرالمؤمنين(ع) شناخته و وزن میشود، در دنيا هم همينطور است، اگر مردم بخواهند وزن و ارزش اعمال خود را بدانند بايد خود را با اعمال اميرالمؤمنين(ع) بسنجند.
فضائل اميرمؤمنان(ع) که در کتب اهل سنت آمده است قابل احصاء و شماره نيست، در روايتي آمده است که:
«کسي از صراط عبور نميکند مگر اینکه جواز عبور خود را از علي بن ابيطالب داشته باشد».[5]
و اين جواز با عمل گرفته ميشود.
بايد اميرالمؤمنين(ع) را مشايعت کنيم، هويت ديني و تشيع خودمان را حفظ کنيم، مبادا از دنيا برويم درحاليکه هويت اسلاميمان را از دست داده باشيم يا کمرنگ شده باشد.
[1]. بحرانی، البرهان، ج٢، ص498.
[2]. مشهدی، المزار، ص184 ـ 185؛ مجلسی، بحار الانوار، ج97، ص287، 330. «سلام و درود بر امیرمؤمنان علی(ع) که میزان سنجش عملها است.»
[3]. انعام، ١٥٣. «این راه مستقیم من است، از آن پیروی کنید و از راههای دیگر که شما را از راه وی پراکنده میسازد پیروی نکنید، اینها است که خدا شما را به آن سفارش نمود، شاید پرهیزکاری پیشه کنید».
[4]. مجلسی، بحار الانوار، ج٢٤، ص١٥ ـ 16.
[5]. خطیب بغدادي، تاريخ بغداد، ج10، ص355؛ خوارزمی، المناقب، ص319 ـ 320؛ طبری، بشارة المصطفی، ص196، 201، 231، 420؛ قندوزی، ینابیع المودّه، ج2، ص162 ـ 163، 404؛ ج3، ص230.
[6]. مجلسی، بحار الانوار، ج ٨، ص ٢٦٣. «به درستی که شیعه کسی است که پیرو امام علی(ع) باشد»
[7]. بقره، ١٣٢. «جز به آیین اسلام از دنیا نروید».